Doppåse återknyter till gammal tradition

Doppåse återknyter till gammal tradition

De allra flesta är bekanta med den vita dopklänningen. Men det fanns en tid då dopdräkter kunde vara ordentligt färgsprakande. Nu har en dopdräkt som återknyter till tidigare tradition blivit skänkt till S:t Olai kyrka.

Text Annelie Tollerå
Foto Matilda Eklöf

De flesta kyrkor äger flera vita dopklänningar som lånas ut kostnadsfritt vid dop. Nästan utan undantag är de vita, såsom traditionen bjuder sedan dessa slog igenom under 1800-talets första hälft. Men under 1600- och 1700-talen kunde dopdräkterna istället vara ordentligt färgsprakande och rikt utsmyckade. Ofta var de sydda i de finaste tyg man hade råd med, såsom granna sidentyger eller nymodigheten tryckt bomull.

Nu har en nysydd dopdräkt i form av en traditionell doppåse blivit skänkt till S:t Olai kyrka. Den är sydd av församlingens kommunikatör Annelie Tollerå, som har ett särskilt intresse för kulturarvet. Den knyter an till de tidigare färggranna dopdräkterna, men är sydd i modern tappning och anpassad till våra dagars dop. För de dopfamiljer som vill knyta an till den tidigare, mer fägglada traditionen, går det bra att låna den nysydda doppåsen, precis som kyrkans övriga vita dopklänningar.

Tyget som doppåsen är sydd av är ett bomullstryck som tagits fram särskilt till S:t Olai kyrka med symboler och detaljer från kyrkan. Det är framtaget i samarbete med de Norrköpingsbaserade designerna Karin Defors och Johanna Nordung Omnell.

Syftet med doppåsen är att kunna berätta om äldre traditioner, som nästan blivit helt bortglömda idag. Till exempel kan doppåsen komma att ställas ut. Samtidigt blir det ett användbart bruksföremål för kyrkan.

Publicerad den 29 mars 2022

Hej livet nr 1 2022

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och de livsfrågor som många bär på. I det här numret möter du Erik Elias Ekström, siminstruktören Ida, det vilda Norrköping och mycket mer!