Joppe odlar för självförsörjning

Joppe odlar för självförsörjning

När vi besöker Joppe Svensson i Nartorp är ännu inget planterat i trädgården eftersom det är tidig vår, men försådderna och planeringen är i full gång. Att Joppe älskar odlingen går inte att ta miste på. Målet är att vara så självförsörjande som möjligt på grönsaker.

Text Annelie Tollerå

Foto Niclas Fasth

Joppe konstaterar att hon köper väldigt lite grönsaker.

– Undantaget är i så fall om jag vill lyxa till det med färska grönsaker någon gång under vinterhalvåret. Det är en underbar känsla att äta egenodlad mat och det känns verkligen mäktigt att ha kommit så här långt. För Joppe är det en stor poäng att kunna ha kontroll över hur maten har odlats fram och veta att den inte är besprutad med gifter eller fraktad över halva jordklotet. Hon tycker också att det är väldigt mycket godare med egenodlade än köpta grönsaker.

Smakar bättre

– Smakskillnaden skulle jag vilja säga är enorm, säger Joppe med eftertryck. Jag har ingen lust att köpa smaklösa tomater i affären nuförtiden. Man upptäcker hur grönsaker egentligen ska och kan smaka.

Joppe tycker också att det är en stor poäng att ha ett lager med mat om det skulle bli kris eller något skulle hända. Hon funderar ibland över hur sårbart samhället är när människor handlar för ett par dagar i taget.

– Det känns tryggt med vetskapen att jag och min fru kan klara oss om något händer, säger Joppe. Jag är absolut ingen prepper, utan det är mer att jag tycker om att ta vara på gammal kunskap om hur man odlar och förvarar mat för året.

Praktiserade på Mandelmanns

För Joppe började intresset för odling när hon gick på trädgårdsutbildning och fick praktisera på Mandelmanns gård på Österlen i Skåne, som också är känd från det populära TV-programmet. Ursprungligen var hennes tanke att arbeta med större parkanläggningar, men Joppe insåg snabbt att hon hade fastnat för odlingen.

– Jag blev väldigt inspirerad av livsstilen med självförsörjning som fanns på gården och kände direkt att det här vill jag göra!

Först funderade Joppe över hur hon skulle kunna professionalisera odlingen i någon typ av visningträdgård med försäljning, men kom till slut fram till att hon ville göra det för sin egen skull. Fast även till yrket arbetar Joppe med odling. Företaget Linköpings trädgårdshandel/Thomans entreprenad där hon är trädgårdsmästare, satsar på att odla hållbara och närodlade snittblommor som säljs vid Loddby gård utanför Söderköping.

Längta efter säsong

– Det är något man kanske inte tänker på, men nästan alla våra snittblommor är importerade, fortsätter Joppe. Det märktes tydligt när coronapandemin slog till och det plötsligt var svårt att få tag på vissa sorters blommor när leveranserna stannade upp.

Joppe reflekterar över hur vana vi har blivit att få tag på precis allt, när som helst och vid alla tider på året. Vi funderar kanske inte ens över var våra produkter kommer ifrån eller hur ohållbart det är att skeppa frukt och grönsaker över halva jordklotet.

– Man kanske inte behöver äta jordgubbar redan i mars, utan kan vänta på säsongen i juli. Det kan vara härligt att få längta efter olika säsonger och att få njuta när de äntligen är här. Istället kan man frysa in, göra inläggingar, safta, sylta och syra. Det är roligt att upptäcka gammal kunskap om hur man förvarar mat för vintern.

Varsamt renoverat

Joppe ser huset i Nartorp som sin primära bostad, men har ändå valt att också ha lägenhet i Norrköping. Men hon har vänt på begreppen och kallar lägenheten för vinterboende, istället för att säga sommarhus om lantidyllen. 1800-talshuset är varsamt renoverat för att återställa ett lite mer ursprungligt utseende. De vackra trägolven är framtagna, plastmattorna har fått stryka på foten och huset har fått tapeter som rimmar mer med tillkomstperioden.

– Jag rannsakade mig själv och insåg att på vintern försvinner allt det där som jag är här för och älskar med det här stället. Ruskigt väder gör att man bara blir sittande inomhus och det är inte vad jag tänker mig här. Då är vinterlägenhet en bra lösning, konstaterar Joppe.

Utnyttjar regnvattnet

Vi går mot växthuset, som var nybyggt förra säsongen. På vägen berättar Joppe att det blir bland annat tomater, pumpor, kål, gurka, lök, majs, potatis, ärtor och bönor i år. Vi går förbi dammen, som samlar regnvatten till bevattning. En pump för upp vattnet till två stora cisterner, som sedan är kopplade till slangar med droppbevattningssystem.

– Även om vi har egen brunn så vill vi inte använda dricksvattnet till bevattning, utan det är smart att utnyttja det som kommer ner helt kostnadsfritt från himlen, säger Joppe.

Ingen isolerad ö

I självhushållningstanken ser inte Joppe sitt hushåll som en ensam isolerad ö. Där ingår även grannar, vänner och bekanta.

– Jag tänker att var och en ska göra det som den är bäst på. Själv är jag specialiserad på att odla grönsaker, medan någon annan har ett sågverk eller en hönsgård. Våra grannar har höns, så där köper vi ägg. Många tror att självhushållning innebär att man gör precis allting själv och helst från grunden, men så måste det inte vara. Det skulle inte vara resursmässigt eller tidsmässigt hållbart. Istället kan man satsa på att bygga upp hållbara system omkring sig.

Ett litet steg

Om Joppe ska råda en nybörjare om odling, så vill hon rekommendera chili eller tomater. Båda fungerar på fönsterbrädan i lägenhet, om man inte har tillgång till odlingsmark. Även örtkryddor är enkelt och roligt att börja med.

– Just chili var det jag själv började med, konstaterar Joppe när hon blickar tillbaka. En chiliplanta kan ge 30 till 50 frukter och det är kanske vad man behöver under ett år. Rent krasst behöver plantor jord, näring och vatten. Det är väldigt givande att odla och behöver inte vara svårt.

Publicerad den 18 juni 2021

Liknande artiklar

Hej livet nr 2 2021

Tema: Livskraft

I numret med tema livskraft får du möta Tilda Schönbeck som gjort en fantastisk comeback efter den svåra olycka som förändrade livet. Vi besöker självhushållaren, funderar på det där med livslängd, pratar med Rolf om en livskraftig pension, lär oss mer om att möta naturen, och mycket mer!