AI i vår vardag

AI i vår vardag

AI kan kännas främmande och läskigt men sanningen är att det redan används på många olika platser i samhället. Vi har listat några spännande exempel nedan!

Text: Matilda Eklöf
Illustration: Pixabay

Webbsökningar

AI används för att prioritera och ranka webbplatser, videos och annat innehåll när du söker efter något på nätet. Google och andra sökmotorer använder sig av komplex artificiell intelligens för att avgöra vilket innehåll som ska visas och för vem. Liknande AI används på sociala medier och streamingtjänster.

Transport

Självkörande bilar har länge diskuterats och än dröjer det nog innan de blir standard. Men många av dagens fordon använder redan AI-funktioner. Dagens navigering drivs till stor del av AI och EU har finansierat automatiska sensorer som hjälper till att upptäcka farliga situationer och förebygga olyckshändelser.

Hälsa och sjukvård

Inom sjukvården forskas det friskt på hur AI kan göra vården säkrare och mer tillförlitlig. Ett av de områden där AI har visat stor potential är bilddiagnostik, exempelvis inom bröstcancerscreening. Forskning visar att AI-granskade mammografibilder kan leda till bland annat minskad arbetsbelastningen för röntgenläkare och snabbare svar. I augusti 2023 kom också nyheten att två förlamade personer fått tillbaka sitt tal med hjälp av hjärnimplantat och artificiell intelligens.

Miljö

AI-tekniken har potential till att förbättra miljö och klimat. Enligt Europaparlamentet kan AI hjälpa till att minska de globala växthusutsläppen med 1,5-4 procent till år 2030 (Parlamentets utredningstjänst 2020). Kritik har dock väckts mot den stora mängd energi som krävs för att träna och driva de allt större och mer avancerade AI-modellerna.

Deepfakes

Tom Cruise som förundras över en tuggummiklubba eller Cornelis Vreeswijk som sjunger Barbie Girl? De senaste åren har AI-genererade och manipulerade bilder, videos och ljud (så kallade deepfakes) blivit allt vanligare. Och ju mer tekniken utvecklas desto svårare blir det att skilja på vad som är äkta och inte. Därför kan det vara en god idé att lära sig känna igen deepfakes och att vara extra källkritisk gällande det du ser och hör.

Publicerad den 27 oktober 2023

Hej livet nr 3 2023

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du bland annat möta Hella Hellström, lära dig mer om palliativ vård, besöka Arbis, läsa om författarskap, AI och Blacka musik.