Arbis lever vidare

Arbis lever vidare

Arbis, egentligen Norrköpings Arbetareförenings teater, är Sveriges äldsta amatörteaterscen. Under 1900-talet sattes det upp folklustspel och revyer, och Norrköpingskändisar som Tjadden Hällström började sin bana här. Sedan dess har Arbis varit skådeplatsen för musikaler, burlesque, teater, konserter, galor och även en omtalad swingersklubb.

Text och foto Malin Singelsö (om inte annat anges)

I”modern tid” har maskör och kostymdesignern Robin Karlsson haft en viktig roll i bevarandet av Arbis. Teatern var faktiskt nära att rivas när Robin Karlsson och den ideella föreningen Arbisakademien klev in år 2001 och räddade lokalerna. Man drev Arbis till 2015 då ekonomin, och kanske även mångas åsikter om verksamheterna på Arbis, blev för svår att hantera. Denna turbulenta tid dokumenteras bland annat i dokumentären Sextemplet. Efter Robins år på Arbis tog en ny aktör vid och drev nattklubb och konsertscen i lokalerna under några år. I december 2020 gick Arbis i konkurs.

Ett stort åtagande

Det går inte att komma ifrån att det anrika huset är ett stort åtagande. Som en gammal kulturbyggnad är den också q-märkt. Det finns många aspekter att ta hänsyn till både i förvaltning och utveckling av lokalerna, som måste ske i samråd med stadsarkitekt. Vem var villig att ta över i detta läge, efter åratal av problem?
Jo, det var Tjoffe och Eleonor Sjögren. Var det kanske minnet av att fria till Eleonor på Arbis scen som fick Tjoffe att ta steget? Vi ringde upp Tjoffe och gjorde ett besök på Arbis för att ställa frågan.

Är detta ett affärsprojekt eller hjärteprojekt?

– Det här är så långt ifrån ett rationellt affärsbeslut som man kan komma. Det är väldigt mycket jobb, väldigt mycket risk och om det ens finns en uppsida så kommer den gå direkt in i huset för att det finns en hel del underhåll på ett sådant här hus.

Rötter i branschen

Tjoffe och Eleonor är ett par där båda kan räknas som Norrköpingsprofiler. Tjoffe, entreprenören som startade Städarna, var med i resan med Ideal of Sweden och nu senast öppnat både camping och startat bolag inom vårdsektorn. Eleonor, i mångt och mycket skolad på Arbis scen, är en erfaren sångerska, artist, dansare, och även influencer med drygt 15 000 följare på Instagram. Hon hade släppt egen musik, turnerat utomlands och var på stark uppgång när hon drabbades svårt av postcovid. Paret köpte innan pandemin huset på Södra Promenaden som tidigare har varit platsen för restaurang La Mansion och disponentsvilla. Där har de under flera år plockat fram husets tidigare karaktär.
– Bara i köket har vi tagit bort tre golv och två tak för att hitta det ursprungliga, berättar Tjoffe.

Hur föddes idén att ta över Arbis då?

– Man blir kär i det där huset och den här lokalen. Nu är det ljust ute men när det är mörkt, fullt av människor, ljus och ljud… Jag började min yrkesbana 1999 när jag var tolv år gammal som discjockey. Jag skaffade en egen anläggning och var runt och turnerade. Jag spelade kanske 350 spelningar. Discolampor har alltså alltid legat mig varmt om hjärtat. Att i stort sett ha en egen nattklubb är en pojkdröm som går i uppfyllelse. Sedan finns det så klart flera olika anledningar till att vi är måna om att det här stället ska finnas kvar.

Livstidsprojekt

Vi står bredvid mixplats med scenen framför oss. Solen silas in genom de gamla fönstren och möter guld, brokad och speglar. Ovanför syns de gyllene balkongerna, i taket målningar. Tjoffe ser närmast vördnadsfull ut när han berättar att detta inte är ett kortsiktigt projekt, utan något han tagit sig an på livstid. Men med mer allvar fortsätter han,
– Det var tre grejer som var väldigt viktiga när vi tog oss an det här. Det ena var att vi ville ha kvar var scenen. Det är det absolut viktigaste. Nästa del är att dörrarna ska vara öppna för Norrköpingsborna. Kanske inte varje dag, men det ska vara en naturligt att fortsätta gå hit, som man har gjort i 158 år tidigare. Och så den tredje biten, den absolut svåraste och mest kluriga, är ekonomisk hållbarhet.

 

Liv i huset hela veckan

En del i detta är att få liv i huset veckans alla dagar. Det löser man som första steg genom att bygga kontorshotell. Det går att hyra ett skrivbord som frilansare till hela rum för större företag.
– Men kanske handlar det framför allt om de som värderar att de lever i symbios med event- och konsertverksamheten. Att de kan ha ett möte på balkongen vid scenen eller höra ljud från tekniker och musiker när det är soundcheck innan en konsertkväll, funderar Tjoffe vidare.

I goda vänners lag

För att fylla på med olika kompetenser har Tjoffe knackat på hos fler Norrköpingsföretag. Östgöta kök kommer ansvara för mat och dryck med koncept kring dessa. Happy events stöttar upp i bokning och eventproduktionen.
– Man ska jobba med de som är bäst på vad de gör. Jag kan inte laga mat och jag har inga ambitioner att bygga upp ett företag och anställa kockar. Att ta kontakt med Östgöta kök var naturligt. Jag har jobbat med dem länge nu och för transparensen skull vill jag säga att jag också sitter i deras styrelse sedan fyra år tillbaka. Stefan Papangelis och Mattias ”Zingo” Zingmark på Happy events har koll på läget och vi får också god hjälp från andra aktörer i stan med bokningen av akter. Många vill att det här ska bli bra.

Vilken artist är drömmen att få hit?

– Det är givetvis Tomas Ledin som är min personliga favorit. Innan han eller jag lägger av. Han lägger väl av före mig eftersom han är 70 år, säger Tjoffe med ett skratt.
Beroende på vilken artist som uppträder kommer upplägget se lite olika ut. På vissa konserter blir det stående publik, på andra sittande med mat inkluderat på något sätt. Även balkongerna kommer användas. Tjoffe tror också att möjligheterna kommer finnas att boka internationella artister, även om det i dagsläget bara ligger bokningar av svenska akter. Inför julen är två artister klara.
– Vi kommer dock inte köra julbord i år även om det är någonting som efterfrågas och som det kommer bli förr eller senare. Men när vi gör det så vill vi göra det på vårt sätt, på Arbis sätt. Det ska vara någonting annat än det som redan finns. Det är så vi kompletterar utbudet.

Kommer ni göra några förändringar i lokalen?

– Där är vi inte än. Vi har gjort en renovering av toaletterna i källaren. Men det handlar mer om att bevara och ta hand om det vi har, än att bygga om någonting.
När Arbis öppnar den 30 september så är det fortfarande ett pågående arbete.
– Vi har öppning på Kulturnatten, det känns helt rätt. Men vi kommer inte ha någon guidad tur eller klippa något band. Det blir mer spontant och garanterat konfetti. Vi vill skapa detta tillsamman med hyresgäster och Norrköpingsbor, avslutar Tjoffe.

Publicerad den 27 oktober 2023

Liknande artiklar

Hej livet nr 3 2023

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du bland annat möta Hella Hellström, lära dig mer om palliativ vård, besöka Arbis, läsa om författarskap, AI och Blacka musik.