Att vara ung år 2023

Att vara ung år 2023

Precis som det brukar vara på nyheterna fokuserar man ofta på det negativa. Man får med andra ord nästan bara höra om hur dåligt ungdomar mår och om deras dåliga vanor. Stress, ångest, depression, gängkriminalitet och droger är saker som ofta förknippas med ungdomar idag. Mediernas fokus på det negativa får det att låta som att vi unga förlorar allt mer hopp, vilket definitivt inte är fallet. Att ungdomar håller på med droger och tobak är visserligen sant men samtidigt ökar andra positiva aspekter hos ungdomar. Att vara ung idag är inte så annorlunda mot vad det var för 30 år sedan.

Att vara ung idag är precis som det alltid varit. Vi beter oss på samma sätt, har samma problem, tjafsar och älskar som ungdomar alltid gjort. Den enda skillnaden mellan dagens och dåtidens unga är sociala medier. Vissa påstår att sociala medier stressar oss, ger oss press och gör så att vi ställer krav på sig själva. Jag skulle inte säga att jag känner mig lika påverkad av sociala medier, inte när det kommer till att ställa krav och känna press på sig själv i alla fall. Istället handlar det om hur de sociala medierna är uppbyggda, med detta syftar jag på deras algoritmer. Sociala medier har gjort så att vi aldrig ska bli uttråkade, man skulle kunna titta på mobilen i timmar om man så vill. Detta är dock inte bara ett problem hos ungdomar utan även hos vuxna. De har gett oss ett dopaminberoende som har gjort att vi blivit så vana vid att vara glada och nöjda att vi knappt kan tolerera när saker inte går som planerat och vi inte mår så bra. Därför tror jag tyvärr att de äldre har haft rätt när de sagt åt oss att lägga ner mobilen.

En sak som påverkar ungdomar en hel del idag är alla världens konflikter. Det uppstår allt fler protester, krig och sjukdomar i vårt samhälle, vilket gör att allt fler unga oroar sig för framtiden. Det har till och med uppstått begrepp som “klimatångest” för att sätta ord på det som oroar bland annat unga idag. Men trots att vi oroar oss över samhällets konflikter och problem lyckas vi ändå hitta hopp och distraktioner från det negativa. Jag skulle till och med påstå att vår generation har blivit bäst på det. Vi hade kunnat sitta och spela kort mitt i en skogsbrand, men det betyder så klart inte att vi förminskar problemen. Allt fler vill engagera sig och göra skillnad, fler går med i föreningar, protesterar mot orättvisor och ändrar sin livsstil för att förbättra miljön.

Så hur är det att vara ung idag? Det är som sagt nästan som det alltid varit. Ungdomar beter sig på samma sätt och har samma problem, förutom att vi behöver se på när de äldre tar dumma beslut och skjuter upp problem till framtiden för oss att ta hand om.

Sandra Ahmadow
17 år och går på gymnasiet, Ung ledare i Svenska kyrkan

Publicerad den 24 mars 2023

Hej livet nr 1 2023

Tema:

Hej Livet är Svenska kyrkan i Norrköpings omtyckta magasin, där vi vill lyfta livsfrågor och annat som rör oss Norrköpingsbor. Det är ett magasin för alla, både medlemmar och icke medlemmar. I det pinfärska vårnumret möter vi bland annat Christine Karmfalk, VD på Kolmårdens djurpark, Vidar Olsson, som har lego som yrke efter vinsten i Legomasters 2021 och Fredrik Anderberg, som spelar i SON och brinner för barockens musik. God läsning!