Krönikan: Dags för nästa dos kreativitet

Krönikan: Dags för nästa dos kreativitet

Hej livet! Tillåt mig svära i kyrkan. Restriktionerna har faktiskt haft sin charm. Åtminstone för mig. Att umgås med nära och kära är förstås alltid härligt, men om sanningen ska fram hade jag sörplat mig mätt på krutongtorra nätverksmingel och blaskiga fester. Folkhälsomyndigheten lade upp bollen på straffpunkten och gav mig öppet mål. Som om Anders Tegnells enformiga men trygga stämma ekade i mitt huvud: ”Daniel, ta den här chansen nu!”

För plötsligt fick jag en sjukt oväntad möjlighet att bejaka min introverta och kreativa sida. En chans till distans. Att blicka inåt. Att skapa. Att krypa in under min korkek och lukta på melodier till kommande poplåtar. Jag kunde dessutom göra det med gott samvete. Faktum är att de två pandemiåren har varit min mest produktiva period i livet. Låtidéer har fullkomligen sprutat ut ur själen. Och musikproduktioner, videos och skivsläpp har avlöst varandra. Dos för dos – med ojämna mellanrum.

Som tur är har jag också kunnat dra nytta av fantastiska Norrköping. Det har blivit många terapeutiska låtskrivarpromenader runt Åbackarna. Jag har suttit i timmar på den där solkyssta bänken i Strömsparken och nynnat för mig själv. Och varje gång jag har korsat Industrilandskapet har nya spännande tankar kommit. Om vilken låt som är snyggast att öppna en konsert med. Om hur djup eller finurlig jag vågar vara i mellansnacket. Och om hur många extranummer som är optimalt. Det har varit som att leva i en mysig och lekfullt vårdande bubbla.

Men ”ingen tid varar för evigt”, som den gamla klyschan lyder. Hellre ett virusfritt och öppet samhälle än en ständig tillvaro i karantän. Och samtidigt är det väl som fysikens lagar säger – att energi inte kan skapas eller förintas, utan bara omvandlas till något nytt. Så dags för ny energi. Dags att andas ny luft. Tid för nya inspirationskällor. För när livet nu går mot mer samvaro, skratt och glädje, är det kanske just den nya energin som kommer att ge mig kraft till den där efterlängtade och smittsamma superhitten? Så välkommen, nästa dos kreativitet. Jag är redo. Nu kör vi!

/Daniel Forsberg
Artist, radiopratare och folkbildare

Text Daniel Forsberg Foto Jens Tärning

Publicerad den 28 mars 2022

Hej livet nr 1 2022

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och de livsfrågor som många bär på. I det här numret möter du Erik Elias Ekström, siminstruktören Ida, det vilda Norrköping och mycket mer!