Glimmande bågar

Glimmande bågar

De flesta har nog hört den välkända psalmen “Jul, jul, strålande jul”. Men visste du att det är en kyrkoherde från Norrköping som har skrivit den och att psalmen refererar till de ljusbågar som finns i Matteus kyrka?

Text Annelie Tollerå
Foto Fredrik Schlyter

Matteus kyrka byggdes under slutet av 1800-talet och något decennium senare installerades de ljusbågar som kom att bli till inspiration för kyrkoherde Edvard Evers. Ljusbågarna går längs med valven i taket och är gjorda av munblåst glas. När de installerades år 1905 var de elektrifierade lamporna en nymodighet och de drevs till en början av en gasanläggning. En julstjärna i samma stil hörde till och tändes varje år framme i kyrkans kor.

Med åren slocknade lamporna en efter en tills man kände sig tvungen att släcka ner ljusbågarna helt. Man ville inte byta ut de äldre lamporna mot nya och tur var väl det, för idag är de munblåsta glasen bevarade.

 

Ljusbågarna hölls släckta under flera decennier

Under förra året renoverades Matteus kyrka och man väckte då ljusbågarna till liv igen genom att trä moderna LED-lampor igenom slingorna. Stor möda har lagts ner på att hitta rätt sorts ljustemperatur och ljusstyrka, för att göra de antika ljusbågarna rättvisa. Idag är ljusslingorna en av kyrkans stoltheter och tänds bara vid särskilda tillfällen.

Kyrkoherde Edvard Evers komponerade sin berömda psalmtext år 1920. Den första kända inspelningen är från 1924 och sedan dess har den förekommit i otaliga skivinspelningar. För att inte tala om hur många gånger den måste ha sjungits i just Matteus kyrka. Nästa gång du kommer till Matteus kyrka är det väl värt att spana upp i taket och betrakta ljusbågarna som inspirerade den musikaliska kyrkoherden.

Publicerad den 28 oktober 2022

Hej livet nr 3 2022

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du bland annat möta konståkaren Nikolaj Majorov, lära dig mer om Sjömanskyrkan som dessutom fyller 90 år i år, besöka den anrika bokhandeln i Söderköping, läsa om sjöfart historiskt i Norrköping och möta dem som möter och har mött sorg.