På en ny stig

På en ny stig

På en ny stig, i en ny kontext, kan du upptäcka något helt nytt. I mötet med dig själv och med andra uppstår klarhet. Genom tiderna har människor lämnat sitt vardagssammanhang och begett sig ut på vandring mot något heligt. För många är det redan på vandringen som man funnit det man sökte. En kraft som bär när inget annat gör det.

Text: Malin Singelsö

Foto: Pixabay

Men vad innebär detta med pilgrimsvandring? Under Coronaåren har människor sökt sig ut till naturen. Det är utomhusaktiviteter som rekommenderas under pandemin, men naturen gör också något med oss. Vi vet att vi blir friskare av att vara i en skog och begreppet ”skogsbad” har myntats på senare år. Men pilgrimsvandringen har flera lager, och är en del av den kristna traditionen som syftar till att leda till en inre resa såväl som en yttre. Ett sätt att åter hitta livskraft.

På Pilgrimscentrum i Vadstena arbetar man med både den andliga upplevelsen och de rent fysiska pilgrimslederna. Emanuel Erikson, pilgrimsutvecklare på Pilgrimscentrum, hjälper oss att räta ut några frågetecken.

Vad betyder pilgrim?

Ordet pilgrim kommer ifrån latinets ord pelegrin och betyder främling. Det handlar om att göra sig själv till främling, att lämna sin trygga vardag och söka ett äventyr som gör dig till en främling. På spanska finns det två begrepp för att vandra. Camino som betyder ”att vandra” men sedan finns också ordet pelegrino. I pelegrino vägs det in något helt annat. Båda beskriver en vandring men det är helt olika ord. Vi har inget ord som verkligen bär vad en pilgrim är i svenskan. Men det har just med främlingskapet att göra, att bege sig ut i det okända för att lära sig något om sig själv.

Kan vilken stig som helst vara en pilgrimsväg?

Det kan den. Det är det fina. Du kan pilgrimsvandra varifrån som helst till vad som helst. Men med det sagt, så har en pilgrimsvandring ofta ett mål, en slutdestination, som ofta är en helig plats. Det kan vara en förtätad andlig plats som ett helgons grav, till exempel Heliga Birgittas relikskrin här i Vadstena. Ofta är det något man av hävd vandrat till i många generationer. Men en pilgrimsvandring är högst personlig, man kanske till exempel pilgrimsvandrar med sitt gamla föräldrahem som mål.

Vad innebär det att pilgrimsvandra?

Man brukar beskriva pilgrimsvanding med sju ord där ett minnesstöd är FETBLAD. Frihet, Enkelhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Långsamhet, Andlinghet och Delande.

Tystnad och delande kan ses som motsatser men det behöver inte vara så. Under en pilgrimsvandring finns ofta en idé om vad man behöver för att komma till sig själv, men många gånger är det i mötet med andra som det sker.

Kan vem som helst vara en pilgrim?

Alla är pilgrimer. Vi är alla pilgrimer på den här jorden som gör en vandring på väg mot en annan plats. Mot en himmel, en helighet.

Krävs det att man går en lång sträcka?

Man ska inte förringa ansatsen. Sträckan spelar egentligen ingen roll. Jag träffade en gång en man som sa att han hade vandrat El Camino i flera år, men alltid digitalt via Google Earth, skrattar Emanuel. Jag skulle säga såhär, längd eller umbäranden har ingen betydelse för att man ska kunna kalla det för en pilgrimsvandring. Vill du ha ett certifikat när du kommer till oss på Pilgrimscentrum får du det, om du så bara har gått runt örtagården utanför vårt hus. Men det finns en given distans, om man ska kalla det för en Camino i Spanien och det är 10 km. Nu finns det två pilgrimsleder som uppfyller det ”kravet” som leder till Vadstena. En från Jönköping till Vadstena och en från Söderköping till  Vadstena. Man kan faktiskt gå från Ödekyrkan i Krokek till Söderköping och sedan därifrån leden till Vadstena, men numer finns ingen skyltning för leden på vägen från Ödekyrkan till Söderköping. Det ska också sägas att sträckan från Söderköping till Linköping är vacker men ganska tuff för en ovan vandrare då den sträcker sig över en hel del asfalt. Du måste vara lite härdad i fötter och benhinnor för att gå den i dagsläget. Men vi jobbar på en mer skonsam sträckning och väljer man att cykla den vägen är den optimal redan nu. Vill man ha en lite lättare vandring går man på leden i Linköping.

Hur övernattar man på en pilgrimsfärd?

På Pilgrimscentrum håller vi på att utveckla något vi kallar för Pilgrim´s welcome. Det är som en White guide för dig som vill möta pilgrimer utmed vägen. Vi vill sätta någon typ av pilgrimsstandard på de boenden som erbjuds. Det kan dels vara församlingar och församlingshem som ligger på vägen men också andra boendeaktörer som Bed and breakfasts och hotell. Man hittar info om detta på Pilgrimscentrums hemsida och det utvecklas hela tiden.

Många tältar också under sin pilgrimsvandring. Det är framförallt vanligt under pilgrimsfärder man själv har planerat.

Var hittar man information om pilgrimsvägar i Östergötland?

På vår hemsida pilgrimscentrum.se finns info om vägar och kartor. Vi har också jobbat fram ett avtal med Naturkartan så alla pilgrimsleder läggs in där. Man går in på naturkartan.se och söker på ”S:t Birgitta ways”.  Är man nyfiken på att pilgrimsvandra men vill få en lite vägledd mjukstart så finns det arrangerade pilgrimsvandringar där det till exempel finns följebilar, bokade boenden och andra att gå med. Det kan vara en lagom start. Vi har också ”pilgrimsvandring för dummies” under hela sommaren med en endagsvandring in till Vadstena.

Varför ska man ge sig ut på pilgrimsfärd?

Det finns många olika motiv till det. Många gånger vill man komma iväg, ge sig ut på ett äventyr och färga det med något, bära med sig en fråga eller ha ett tema. Den vanligaste pilgrimen är en nyfrånskild person, en annan vanlig katalysator är ett cancerbesked eller att någon precis har blivit uppsagt från sitt jobb. Man går ut och letar efter sitt nya jag. Gång på gång visar det sig att det sker mirakler på pilgrimsvandring och det är därför människor har fortsatt att göra det genom århundradena.

Publicerad den 18 juni 2021

Hej livet nr 2 2021

Tema: Livskraft

I numret med tema livskraft får du möta Tilda Schönbeck som gjort en fantastisk comeback efter den svåra olycka som förändrade livet. Vi besöker självhushållaren, funderar på det där med livslängd, pratar med Rolf om en livskraftig pension, lär oss mer om att möta naturen, och mycket mer!