Kraften och kryddan i livet

Kraften och kryddan i livet

Träden på Olaigårdens innergård står i full blom och solen värmer gott. Rolf Åhrberg kommer ut från församlingsexpeditionen med ett stort leende på läpparna. Idag blir det ett samtal om livet som pensionär och om vad som ger kraft och glädje i vardagen.

Text Therese Götberg

Foto Niclas Fasth

De rosa blommorna på träden vajar i vårvinden. Utemöblerna är framtagna på innergården. Det här är en välkänd och älskad plats för Rolf. I många år har han varit engagerad som ideell medarbetare i Svenska kyrkan och S:t Olofs församling. Här känner han sig som hemma och hejar glatt på alla som går in och ut genom stora entrén.

Med hjärta och engagemang

Rolf blev pensionär ganska tidigt i livet på grund av sjukdom, men han berättar att han hittade glädjen i livet igen, bland annat genom Svenska kyrkans verksamheter. Under åren har han varit engagerad i Kyrkorådet, varit ordförande i dåvarande S:t Olais diakonikrets och kyrkvärd i S:t Olai kyrka. Det sistnämnda har han nu hunnit med att vara i hela 30 år. Sedan sex år tillbaka gjuter Rolf vackra rosljus i S:t Olofs församling. Det gör han av överblivna stearinstumpar från kyrkorna. Intäkterna från rosljusförsäljningen går oavkortat till arbetet mot könsstympning av flickor i Tanzania. Det är ett samarbetsprojekt med Rotary som nu tar fart igen efter att produktionen har legat nere på grund av rådande Corona-restriktioner.

– Jag har precis nyligen tagit min andra vaccinationspruta mot Covid-19. Så nu ska jag vänta i tre veckor, men sen ska jag sätta igång med att gjuta rosljusen igen, säger Rolf med stor glädje i rösten.

Det är inte bara Svenska kyrkan han är aktiv i, utan Rolf brinner även för föreningslivet. Sedan mitten av 90-talet har han varit flitig inom Flottans Män som är en kamratförening för de som har legat i marinen. Rolf berättar att han också är medlem i Frimurarna i Norrköping.

Kraft och glädje

Rolf är född i Göteborg, uppvuxen i Värmland, men flyttade tillbaka till Göteborg efter realskolan. Efter 25 år gick flytten till Norrköping 1983.

– Norrköping och Göteborg är ganska lika med spårvagnar, hamn, flygplats och järnvägsstation. Så jag kände mig hemma direkt, säger Rolf och skrattar gott.

Idag har Rolf tio barnbarn som är bosatta i Norrköping, Skåne och Göteborg. Han längtar efter att få träffa dem snart, när det har gått ett antal veckor efter den sista vaccinationen. Han utropar glatt:

– ”Det är barnbarnen som ger krydda i livet!”

Trots att vardagen under pandemin har varit tråkig, hittar Rolf glädje i bland annat sin passion kring hundar. Han har själv ägt franska bulldoggar större delen av sitt liv, men nu nöjer han sig med att låna och passa andras hundar.

– Just nu har vi en hund från Uppsala hemma eftersom hennes matte har blivit dålig i Corona. Och den tiken är mamma till en kull som hon fick tillsammans med en av våra gamla hundar. Vi har även en annan hund här i Lindö, som vi tar hand om regelbundet, som är son till tiken vi passar just nu. Det blir mycket promenader för Rolf och det tycker han är en av de saker som håller honom igång. Känslan av att överhuvudtaget få vara utomhus beskriver han som underbar, framför allt på våren och sommaren då man kan njuta av värmen och vara i solen.

– Ta den här gården till exempel, den älskar jag , säger Rolf och gestikulerar med armarna som om han ville omfamna hela innergården som vi sitter på. Här har jag suttit med både barnbarn och hundar och gjutit rosljus. Han prisar också Folkparken som han tycker är fantastisk plats att gå och vara i.

– Nu har jag faktiskt börjat att spela boule där uppe i Folkparken igen. Vi är några stycken som delar på sex banor och vi tycker att vi kan hålla bra avstånd. Och samtliga i boule-gänget är nu vaccinerade och det betyder ju kolossalt mycket att vi kan träffas. Det är det lilla som gör det och sätter lite färg på tillvaron, säger Rolf och fortsätter att berätta. Efteråt brukar vi sitta och ta en kopp kaffe. Tidigare hände det att vi grillade också, så det hoppas jag att vi ska komma igång med snart också.

Rolf berättar att han får kraft från möten och samtal med andra människor. Just nu ser han en väldigt stor ljusning i livet. När saker sakta men säkert, på grund av vaccinet, förhoppningsvis kan återgå till det som var. Rolf har en orubblig positivitet och optimism. Han avslutar intervjun med att reflektera över hur han ser på livet.

– Varför ska man inte ta vara på varje dag och tillfälle? Varför ska man gå och reta sig? Det kostar för mycket! Och känner man sig lite sådär, så skulle jag rekommendera att gå till en öppen kyrka, prata lite med kyrkvärdarna, ta en kopp kaffe och träffa lite andra stollar, skrattar Rolf.

Publicerad den 18 juni 2021

Hej livet nr 2 2021

Tema: Livskraft

I numret med tema livskraft får du möta Tilda Schönbeck som gjort en fantastisk comeback efter den svåra olycka som förändrade livet. Vi besöker självhushållaren, funderar på det där med livslängd, pratar med Rolf om en livskraftig pension, lär oss mer om att möta naturen, och mycket mer!