Sommarakuten
Sommarakuten
Med sommaren kommer en del utmaningar. Se till att vara förberedd varesig det gäller en sommar i city eller en bland kobbar och skär. Välkommen till sommarakuten.
Text Malin Singelsö
Illustration Matilda Eklöf
Skrapsår
Skrapsår hör liksom sommaren till. Man springer på varm asfalt, hoppar över till kala klippor och cyklar i en grop. Att ha en mild sårtvätt, kompresser och plåster i medicinlådan kommer väl tillhands. Likaså en pincett och lite Xylocainsalva för de där tillfällena då man får plocka grus ur såret.
Skrapsår
Skrapsår hör liksom sommaren till. Man springer på varm asfalt, hoppar över till kala klippor och cyklar i en grop. Att ha en mild sårtvätt, kompresser och plåster i medicinlådan kommer väl tillhands. Likaså en pincett och lite Xylocainsalva för de där tillfällena då man får plocka grus ur såret.
Vatten och tillbud
2022 drunknade 70 personer i Sverige. Det är en minskning sedan tidigare, men fortfarande en oerhört tragisk siffra. Svenska livräddningssällskapet har nollvision för drunkningstillbud och erbjuder utbildningar kring hur man beter sig vid och i vatten. Många tror att någon som håller på att drunkna ropar på hjälp och plaskar vilt, men scenariot är ofta det motsatta, tyst och stillsamt. Uppsök sjukvård om det finns risk att någon fått ner vatten i lungorna, även om det verkar ha gått bra. Om man fått ner vatten i lungorna kan man nämligen dö av så kallad sekundär drunkning, även om det är ovanligt. Gå in på svenskalivraddningskapet.se och lär dig mer om hur du själv ska bete dig och hur du kan hjälpa andra.
112-appen
Ladda ner 112-appen inför sommarens äventyr. Med hjälp av den kan SOS Alarm se var du befinner dig, vilket kan vara en stor fördel om man är ute i skog och mark och inte kan ange en adress. Så här skriver SOS Alarm på sin hemsida; ”Om du ringer 112 via appen skickas din aktuella position till oss på SOS Alarm. Det innebär att vi så snabbt som möjligt kan identifiera platsen för händelsen och att hjälp kan hitta fram snabbare. Du ska ringa 112 vid akuta nödsituationer då det är fara för liv och egendom.” Du hittar den där appar finns som i App Store eller Google Play.
Första hjälpen
Att gå en kurs i första hjälpen kan rädda liv. Ska man ge sig ut på sjön eller till andra ställen där man kanske måste hantera olyckstillbud själv en längre stund innan räddningspersonal anländer är det en trygghet att veta hur man ska agera i sådana situationer. En annan bra sak är att se över så att det finns med förbandsmaterial, till exempel för att stoppa blödning.
Stickande insekter
Utan insekter skulle våren vara tyst. Vi människor behöver insekterna för vår överlevnad i de skört balanserade ekosystemen vi ingår i. Men de små flygfäna kan vara något av en utmaning på sommaren. Man kan använda Xylocainsalva om klådan från betten blir för svår. Man kan även hjälpas av de receptfria antihistamintabletter som finns på apotek. Det finns diverse sprayer, oljor, ljus med mer som ska hjälpa mot mygg och knott, men prova sådant du ska ha på huden på en liten fläck först, så du inte reagerar på innehållet. Det finns även mekaniska små enheter som utsöndrar ett luktfritt myggmedel, som faktiskt fungerar riktigt bra. Även getingar och bin kan orsaka problem. I många fall är det ingen fara. Det kan då göra ont vid sticket men är ofarligt. Men om du till exempel upplever att du börjar svullna i halsen, är det oerhört viktigt att få vård omgående. Man kan reagera på stick även utan tidigare känd överkänslighet. Vet du med dig att du är överkänslig bör du alltid ha med dig ett förskrivet läkemedel för eventuell nödsituation.
Fästingar
Ett så litet djur som en fästing kan orsaka stora problem i kroppen. Det ska sägas att de flesta fästingbett är ofarliga, men du ska ta bort fästingen omgående och hålla uppsikt kring området, då fästingar kan sprida TBE och borrelia. Kolla över kroppen när du varit ute i skog och mark, och glöm inte att undersöka hårbotten. En normal reaktion vid ett fästingbett är viss rodnad och lätt klåda. Men en rodnad som uppstår efter en tid och växer kan tyda på borreliasmitta. Du ska kontakta vården om du har feber, huvudvärk och är tröttare än vanligt eller om du har ont i muskler och leder en tid efter ett fästingbett. Du kan vaccinera dig mot TBE men inte mot borrelia. Läs mer om fästingbett på 1177.se.
Är vi framme snart?
Bil-, buss- eller tågsemester kan vara fantastiska upplevelser, men kan också ha sina baksidor, så som bilköer, illamående och otåliga barn i baksätet. Se till att ha med dryck, snacks och möjlighet att skugga rutor om du hamnar i bilkö en varm dag, eller långa stopp på tåget. Det är också viktigt att alla sitter säkert och bekvämt, så se över om bilbarnstol eller liknande behöver uppdateras innan resan.
Hitta på lite lekar som funkar på resa tillsammans med barnen och för den som inte blir illamående och har en padda kan det vara bra att ladda ner lite serier, filmer och spel i den. Men det viktigaste för att undvika gråt och tandagnisslan är att inte ta för långa resrutter, utan göra stopp ofta för att få röra på sig och uppleva något. För de vuxna kan ljudböcker eller poddar vara räddningen mot att bli trött och uttråkad. Vill alla göra eller lyssna på olika saker så kan hörlurar vara en god idé.
För den som mår illa i bil finns lite olika trick som att veva ner rutan och låta bli att läsa samt olika typer av armband och annan utrustning som jobbar på pressure points. Men ibland är det helt enkelt åksjuketabletter som gäller för att få en trevlig upplevelse.
Publicerad den 16 juni 2023