Upptäck Norrköpings museer

Upptäck Norrköpings museer

I Norrköping finns några av Sveriges och Nordens mest spännande museer. Här kan du lära dig mer om allt ifrån samtidskonst och arbetslivshistoria till marmor och brandbilar. Följ med oss ut på en rundtur till några av Norrköpings museer!

Text och foto: Matilda Eklöf, Krokeks hembyggdsförening (Marmorbrukmuseet) och Mattias Brauns (Brandkårsmuseet)

1. Norrköpings konstmuseum

Kristinaplatsen, Norrköping

Vid Kristinaplatsen, högst upp på Drottninggatan, hittar du Norrköpings konstmuseum. Den röda tegel-byggnaden uppfördes 1946 av stads-arkitekt Kurt von Schmalensee och huserar idag en av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst.

Sitt första konstmuseum fick Norrköping 1913 i Villa Swartz. Byggnaden fungerade både som museum och bibliotek och innehöll till en början stiftsbibliotikarien E. H Segersteens konstsamling. Konstsamlingen, som omfattade mer än 500 verk, skänk-tes till Norrköpings konstförening 1901 av industrimannen Pehr Swartz. Med åren växte konstsamlingen och 1946 flyttade den slutligen in till det nybyggda museet vid Kristinaplatsen.

Huvuddelen av stadsmuseets nuvarande konstsamling är svensk. En stor del av samlingen består av modernistiska verk av konstnärer som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Vera Nilsson. Ett av samlingens kanske mest kända verk är Carl Larssons målning Frukost i det gröna.

Museet har alltid fri entré till galleri 1 och 2 (där den fasta utställningen finns). Entréavgiften är på 90 kronor för tillfälliga utställningar. Barn och unga upp till 26 år går alltid in gratis och museet har också pensionärs- och studentrabatt. Läs mer på Norrköpings konstmuseums webbplats.

2. Arbetets museum

Laxholmen, Norrköping

Den varmgula strykjärnsformade och sjuhörnade sjuvåningsbyggnaden på Laxholmen har blivit en stark symbol för Norrköping. Huset byggdes 1916 och huserar idag Arbetets museum, ett samtidsmuseum med fokus på arbete, vardag och människan. Lite speciellt är att fokus, till skillnad från de flesta andra museer, inte ligger på fysiska saker och prylar. I stället visas det immateriella kulturarvet: människors minnen och berättelser. Museets utställningar tar avstamp i dessa berättelser med koppling till arbetets historia, samtid och framtid.
Ett exempel på detta är den perma-nenta utställningen Historien om Alva. I utställningen, som sträcker sig över flera våningar i museets trapphus, får man lära känna rullerskan Alva Carls-son som arbetade som textilarbetare i huset. Hon arbetade där mellan 1927 fram till 1962 då fabriken stängde.

Förutom utställningar så huserar Arbetets museum också ett galleri över tecknaren EWK (Ewert Karls-son) såväl som aktiviteter för barn och debatt- och kulturkvällar för vuxna. Museet är öppet hela veckan 10–17 och har alltid fri entré. Läs mer på Arbetets museums webbplats.

3. Norrköpings stadsmuseum

Holmbrogränden 2, Norrköping

På andra sidan Strömmen, ett knappt stenkast från Arbetets museum, hittar du Norrköpings stadsmuseum. Här kan du lära dig om Norrköpings historia, från forntid till stormaktstid. Här går det att uppleva gamla textilmaskiner, gå guidade visningar, vandringar och ta del av aktiviteter. Norrköpings stadsmuseum utsågs till Årets museum 2021.

Museet har öppet tisdag till sön-dag 11–16 med förlängd öppettid till 20.00 under torsdagar. Entrén är gratis både till museet och utställningarna. Läs mer på Norrköpings stadsmuseums webbplats.

 

 

4. Ståhl Collection

Garvaregatan 4, Norrköping

Norrköpings nyaste konsthall ligger i den gamla Yllefabriken i närheten av Knäppingsborg. Ståhl Collection startades av konstsamlaren Mikael Ståhl och är ett privat initiativ. Konstsamlingen anses vara en av de främsta privata samlingarna i Norden. En konstupplevelse väl värd ett besök både för vuxna och barn.

Här ligger fokus på samtidskonst med unika, magnifika konstverk av både svenska och internationella konstnärer och skapare. Samlingen består av måleri och skulptur från slutet av 1950-talet till idag. Minst 160 av konstverken i Ståhls totalt 600 verk starka samling finns utställda i konsthallen som sträcker sig över två våningar och 1900 kvadratmeter.

Det är öppet lördagar 11–16 med möjlighet att boka guidade visningar tisdag till fredag. Entréavgiften är 140 kronor för vuxen, och 70 kronor för studenter och barn eller ungdomar mellan 10 och 20. Barn under 10 har fri entré. Läs mer på Ståhl Collections webbplats.

5. Visualiseringscenter C

Kungsgatan 54, Norrköping

På Kungsgatan, precis intill Strömmen, ligger Visualiseringscenter C. Centret kan beskrivas som ”ett digitalt science center” där teknik, naturvetenskap och film visas upp i interaktiva utställningar och projekt. Här finns bland annat en Vitual Reality-arena och en kupolformad dom där det visas filmer i 3D.

Visualiseringscenter C är ett samarbete mellan Norrköpings kommun, Linköpings Universitet, Norrköping Science Park och RISE C-Studio. Centret har öppet hela veckan mellan 10–16 och det är alltid fri entré till alla utställningar. Läs mer på Visualiseringscenter C:s webbplats.

6. Marmorbrukmuseet

Marmorbruksvägen 10, Krokek

Den gröna kolmårdsmarmorn är känd över hela världen och återfinns bland annat på Rockefeller Center i New York, Stockholm slott och Operan i Paris. Vid Marmorbruket i Krokek har det brutits marmor sen 1600-talet och på Marmorbruksmuseet kan du se den gamla verkstaden och lära dig mer om hur man arbetade i bruket. Det finns också en utställning av marmorprodukter och en försäljningsbod.

Runt museet finns det vackra pro-menadvägar med fantastisk utsikt över Bråvikens strand. Så packa fikakorgen och passa på att ta en scenisk fikapaus efter museibesöket.
Museet har öppet tisdagar och torsdagar 08–12. Läs mer på Krokeks hembygdsförenings webbplats.

7. Brandkårsmuseet

Avtagsväg Simonstorp på väg 55 mellan Katrineholm – Norrköping

På Brandkårsmuseet i Simonstorp kan du lära dig om brand- och räddningshistoria från 1750 fram till nutid. Här finns alltifrån uniformer och verktyg till utrustning och brandbilar, ambulanser och hästdragna vagnar. Guidade turer går att boka i förväg och det finns en enklare kiosk som säljer glass, kaffe och fika.

Museet är öppet tisdag till söndag klockan 10–16 mellan juni och augusti. Entrékostnad 70 kronor för vuxen och 20 kronor för barn 12–14 år. Barn till och med 11 år har fri entré. Läs mer på Brandkårsmuseets webbplats.

Publicerad den 13 maj 2024

Liknande artiklar

Hej livet nr 1 2024

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du bland annat möta Anders Pihlblad, lära dig mer om biodling, läsa om ett viktigt föreningsliv i både Norrköpings fältrittklubb och Norrköpings ungdomscirkus och mycket mer.