Adjö, herr Muffin

Adjö, herr Muffin

”Jag är så ledsen för pappa säger att när ett marsvin är gammalt så kan det plötsligt dö”

Bok: Adjö, herr Muffin

Författare: Ulf Nilsson

Illustrationer: Anna-Clara Tidholm

Marsvinet herr Muffin var en gång ett ungt och starkt marsvin. Idag är han trött, gammal och grå. Under sitt liv har han blivit kelad med 7665 gånger, han har ätit 728 gurkor, uppfostrat 6 barn och haft 1 mycket vänlig och klok fru. Nu är alla borta och herr Muffin funderar över sitt liv. Hur var det egentligen den där gången de gick på vandring med hela familjen, varför finns bin och varför har han så ont i magen?

Adjö, herr Muffin är en oerhört vacker beskrivning av slutet av ett liv. Ulf Nilssons väl avvägda ord blir aldrig för svåra, de blir aldrig överförklarande eller barnsliga. Tillsammans med Anna-Clara Tidholms illustrationer skapar de en varm och kärleksfull berättelse om hur det är att bli gammal och dö men också kring det fina i livet.

Sedan boken gavs ut 2002 har den blivit något av en modern klassiker som vunnit både Augustpriset och hjälpt många som behövt tala om döden. Adjö, herr Muffin är en bok som borde ha en plats i varje svenskt hem, både i de med och utan barn.

/Matilda Eklöf

Publicerad den 24 januari 2022

Hej livet nr 2 2018

Tema: Döden

Det här numret har tema ”Döden” och innehåller bl a ett möte med polis Benjamin Prom, ett reportage om att förlora ett barn, vi möter Carolina på Krematoriet och mycket mer.