Förberedelser för fred

Förberedelser för fred

Fredsrörelserna har svårt att göra sina röster hörda genom dagens budskap om militär upprustning. Istället tycker de att vi bör förbereda oss för fred. Stor kunskap om hur vi arbetar fredspreventivt kan gå förlorad när bidragen till fredsrörelserna nu dras in kraftigt. Vi frågar oss om fred är omodernt idag och får en pratstund med representanter för två av Sveriges största fredsrörelser.

Text Annelie Tollerå
Foto iStock och Anna Drvnik

Fredsrörelsernas klassiska inriktning är fred och ickevåld. Svenska Freds grundades redan 1883 av 42 riksdagsledamöter, som en reaktion mot planen på ökade försvarskostnader. Kristna Fredsrörelsen grundades 1919, som en kristen avknoppning.

Martin Uggla är tematisk rådgivare och leder policyarbetet på Kristna fredsrörelsen. Han utsågs av Global Bar magazine till biståndsdebattens mäktigaste 2021 och har ett stort intresse för människorätt samt är Belaruskännare.

Kerstin Bergeå är ordförande för Svenska Freds och har i många år arbetat med att utbilda i fredsfrågor, konflikthantering och ledarskap. Hon har bland annat hjälpt före detta barnsoldater i Uganda i deras rehabiliteringsprocess.

-Krig tycker jag ska förflyttas till den historiska soptippen, säger Kerstin. Inte bara för vår egen värdighet men också för att klara resursfördelningen och den nödvändiga klimatomställningen.

Nu ser fredsrörelserna en betydande medlemsökning, samtidigt som stöden till organisationerna kraftigt minskar. Svenska Freds, Sveriges största fredsorganisation, har fördubblat sitt medlemsantal på ett år, från dryga 5600 till 11000 medlemmar.

Vad betyder det att vi ska “förbereda oss för fred”? Är fred omodernt idag?

-Fredsarbete handlar om att arbeta för att förebygga krig, så att konflikter inte ska leda till väpnat våld. Det är ett medvetet och långsiktigt arbete, berättar Martin. Bland annat sker det genom biståndsinsatser, där man åtgärdar grundorsakerna till konflikt. Diplomati och dialog är andra viktiga verktyg.

Kerstin upplever att det har blivit mycket mer kontroversiellt att prata om fred idag.

-När militarismen ökar lyfts inte perspektiv som föreslår konfliktförebyggande åtgärder, konflikthantering och nedrutsning. Det hånas istället i allt större utsträckning. Vi har fått indraget stöd från FBA (Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling) och tyvärr medvetna försök från vår regering att tysta kritiska röster och folkligt engagemang för fred.

Sammanlagt rör det sig om 20 miljoner kronor årligen i indragna medel. Det är en droppe i budgethavet jämfört med anslagen till försvaret, som på kort tid nästan har fördubblats till 119 miljarder.

-Rent praktiskt innebär det att vi måste dra ner på våra utgifter och att vi inte kan behålla viktig personal, säger Kerstin. Detta i en tid då vår granskning och vår röst är viktigare än någonsin.

-Det slår hårt eftersom det drabbar flera av våra kärnfunktioner. Vi får mycket sämre möjlighet att med seriös kunskap och debatt delta i det offentliga samtalet kring fred och säkerhet. Eftersom vårt medlemsantal ökar signalerar det att människor vill höra våra perspektiv i debatten, samtidigt som vi får sämre möjlighet att svara upp mot denna efterfrågan, fyller Martin i.

Det har även förekommit överdrifter och missförstånd kring fredsarbetet, berättar Kerstin.

-Det har aldrig handlat om att avveckla försvaret över en natt, som många verkar tro, utan snarare att fokusera på konfliktförebyggande åtgärder. Vi värnar människorätt och förespråkar en bredare syn på säkerhet än den snävt militära. Vi sätter människan i fokus snarare än stater eller territorier.

Hur arbetar organisationerna rent praktiskt?

-Inom Kristna Fredsrörelsen använder vi exempelvis en särskilt utvecklad metod som kallas “internationell medföljning”, där vi följer med människorättsförsvarare i Latinamerika och genom vår närvaro fungerar som skydd och ger dem därmed ökat handlingsutrymme. I den farliga miljö som de verkar i betyder internationell närvaro och observation väldigt mycket.

Hur har vi i samhället kunnat gå från en neutral hållning till att ansöka om att gå med i Nato?

-Vi befinner oss i en samhällsutveckling som har präglats av ökad polarisering, både i Sverige och globalt, vilket har resulterat i en ökad oro i samhället, menar Martin. Rysslands angrepp mot Ukraina bidrog med att sprida rädsla i Sverige och många lockas av militarismens förenklade svar på frågan om vad som ska skapa säkerhet åt oss.

-Nato har beskrivits som den enda framkomliga vägen, men i själva verket är det inte så självklart att soldater från allierade länder per automatik rullar in till Sveriges hjälp vid en attack, utan alla åtgärder behöver förankras politiskt i Nato-alliansen och kommer dessutom med motkrav.

-Det är viktigt att framhålla att ickevåld inte innebär passivitet, utan faktiskt handlar om att göra motstånd mot våld, men utan att själv använda våld. Det kan ske på olika sätt. Strejker och blockader kan vara effektiva medel. Man kan vägra att samarbeta med en ockupationsmakt. Men det är också viktigt att föra dialog och hitta diplomatiska lösningar på konflikter. Ickevåldets fokus ligger dock på det förebyggande arbetet. Aktivt arbete för mänskliga rättigheter och insatser inriktade på grundorsaker är centrala.

Den allmänna värnplikten återinfördes 2017 och vi rustar upp. Ska vi vara oroliga?

-Man ska inte glömma att ett av värnpliktsutbildningens huvudmoment går ut på att lära sig att döda andra människor, framhåller Martin. Vi tycker att man med Försvarsmaktens retorik inte framför detta tydligt. Våra ungdomar behöver stöd och möjlighet att kunna forma sitt eget etiska ställningstagande kring detta. Därför arbetar vi aktivt med att informera att alla har rätt att begära vapenfri tjänst. Det är en mänsklig rättighet anser vi.

-Dessutom innebär Sveriges Natoansökan och medlemsskap en stor förändring av Sveriges försvars- och säkerhetspolitik, som påverkar våra unga som berörs av värnplikten. Just nu finns frågetecken kring vad ett Natomedlemsskap kan komma att innebära när det gäller utlandstjänstgöring. Vi tycker att det behövs mer debatt och diskussion kring vad det skulle innebära att våra värnpliktiga skickas utomlands inom Nato.

-Om man vägrar att använda vapen inom värnplikten utan att ha fått tillåtelse kallas det för vapenvägran och kan innebära straff som böter eller till och med fängelse. Det kan vara bra att veta att Svenska Freds har en fond som stöder människor som har råkat ut för detta, avslutar Kerstin.

Publicerad den 3 maj 2024

Hej livet nr 1 2024

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du bland annat möta Anders Pihlblad, lära dig mer om biodling, läsa om ett viktigt föreningsliv i både Norrköpings fältrittklubb och Norrköpings ungdomscirkus och mycket mer.