Skeppet som kom hem

Skeppet som kom hem

I Hedvigs kyrka hänger ett vackert votivskepp i ett av fönstren. Skeppet är en kopia och originalet förvaras i Norrköpings stadsmuseum. Men att skeppet kom tillbaka till Norrköping är en solskenshistoria med bara 70 år på nacken.

Text Annelie Tollerå
Foto Niclas Fasth

Många kyrkor, särskilt i hamnstäder, har modellskepp som hänger ner från taket för allmän beskådan. De har använts för att skänka sjömän beskydd på sina färder. Ordet votiv kommer från latinets votivus, som betyder “lovad åt en Gud” och en votivgåva är menad som tack för bönhörelse. Votivskepp skänktes ofta av besättningar som varit i sjönöd och som undkommit med livet i behåll.

Hedvigs kyrka invigdes år 1673 och har haft ett sådant votivskepp åtminstone sedan början av 1700- talet. Det sades vara en kopia av Norrköpingshandelsskeppet “Die Hoffnung/The hope from Norrköping”, som köptes in till Norrköping år 1710. Fartyget Die Hoffnung förliste senare i Kattegatt utanför Danmark.

Hedvigs kyrkas votivskepp måste ha räddats undan ryssarnas brandhärjningar år 1719. Det nämns i kyrkans inventarieförteckningar för år 1774 och 1830. Ett auktionsprotokoll från 1878 visar dock att skeppet såldes. Kanske blev det omodernt för kyrkan att ha votivskepp vid den tiden.

Dök i Göteborgs museum

Den som köpte skeppet var en krögare vid krogen Freden och priset var 13 kronor. Beslut om försäljningen hade tagits av endast tre av kyrkorådets sju ledamöter. Skeppet kom på okända vägar och dök så småningom upp i Göteborgs museum och inte förrän 1928 engagerar sig kyrkoherden i Hedvig, Fredrik Sjöberg, i fallet. Han ville försöka få tillbaka skeppet till Norrköping och bestrida giltigheten av beslutet att sälja skeppet, med så få kyrkorådsledamöter närvarande. År 1928 sa dock Göteborgs museum nej till att återbörda Norrköpingsskeppet. Det dröjde till 1950-talet innan frågan kom upp igen och den här gången gick museet med på förfrågan. På 50-talet gjordes också kopian, som hänger i kyrkan idag.

När skeppet hade kommit tillbaka visade det sig att det faktiskt inte var fråga om en kopia av handelsskeppet Die Hoffnung som man hade trott. Det var en skeppstyp med tre master och två rader kanoner som var vanlig som stridsskepp under det stora nordiska kriget år 1700-1719. Sådana skepp ritades av skeppsbyggmästaren Charles Sheldon i Karlskrona. Hursomhelst så är det ett vackert skepp, som åter är på plats och pryder Hedvigs kyrka.

 

Publicerad den 22 mars 2023

Hej livet nr 1 2023

Tema:

Hej Livet är Svenska kyrkan i Norrköpings omtyckta magasin, där vi vill lyfta livsfrågor och annat som rör oss Norrköpingsbor. Det är ett magasin för alla, både medlemmar och icke medlemmar. I det pinfärska vårnumret möter vi bland annat Christine Karmfalk, VD på Kolmårdens djurpark, Vidar Olsson, som har lego som yrke efter vinsten i Legomasters 2021 och Fredrik Anderberg, som spelar i SON och brinner för barockens musik. God läsning!