The Breakfast Club

The Breakfast Club

The Breakfast Club är en kultklassiker som, trots föråldrade språkbruk och uttryck, är lika aktuell idag som när på 1980-talet.

Film: The Breakfast Club
År: 1985
Regi: John Hughes
I rollerna: Emilio Estevez, Judd Nelson, Molly Ringwald, Ally Sheedy och Anthony Michael Hall

The Breakfast Club är en tidstypisk 80-talsfilm med daterade uttryck och språkbruk, men ämnesmässigt är den lika aktuell idag som då. Filmen handlar om den eviga kampen mellan att vilja passa in och att få vara sig själv. Men den handlar också lika mycket om tolerans och förståelse.

Fem high school-elever samlas en lördag i skolans bibliotek för att sitta av en kvarsittning under nio timmar. Vid första anblick ser de inte ut att ha det minsta gemensamt. De är alla där av olika anledningar och hör alla till en varsin stereotyp kategori inom skolans normativa hierarki. Under kvarsittningen får de i uppgift att skriva en uppsats på 1000 ord som ska beskriver vilka de tror att de är, en granskning som ställer allting på sin spets.

Ju längre in i filmen vi kommer börjar ytor att brista, murar att rasa och fördomar att krossas. Sakta med säkert öppnar ungdomarna upp sig för varandra och avslöjar sina innersta hemligheter och rädslor. De kan se förbi fördomar och hitta tröst i oförutsedd vänskap. Tillsammans blir de starka, tillsammans bär de varandra.

Filmen är en klassiker som ingen recension egentligen kan göra rättvisa. Jag kan se den om och om igen utan att tröttna och varje gång ger den lika mycket skratt som gråt. Det är en rörande och mänsklig film med hjärtskärande kränkningar och upptäckter, men den innehåller också mycket värme och empati. The Breakfast Club må vara en äldre produktion, men den blir aldrig gammal.

/Therese Götberg

Publicerad den 10 september 2021

Hej livet nr 3 2021

Tema: Diakoni

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. Det här numret har tema ”Diakoni”. Diakoner jobbar med att hjälpa människor på olika sätt, det kan t ex handla om sorgebearbetning, samtal, att hjälpa socialt utsatta och finnas där när livet är i den där nerförsbacken, eller kanske ända ner i botten. I detta numret får du träffa flera diakoner, diakonkandidater, läsa mer om hur man stöttar någon som inte mår bra, vart man kan vända sig i samhället för att få hjälp och mycket mer.