Utan anhöriga i döden

Utan anhöriga i döden

Hur gör man med begravningen om den som har gått bort saknar anhöriga? Blir det en begravningsceremoni och hur tänker man då vid till exempel valet av musik? Hur går det till? Vi har pratat med Johan Sjösten, kyrkomusiker, för att ta reda på några av svaren.

Text Annelie Tollerå
Foto Niclas Fasth

Antalet personer som går bort och saknar anhöriga ökar. Undersökningar visar att ungefär 200 personer per år har legat avlidna i över en månad innan de hittas. Och siffran förväntas stiga ännu mer.

Johan Sjösten är kyrkomusiker och spelar ofta på begravningar. Han tycker att det är något av det mest givande man kan göra som kyrkomusiker. Det känns fint att få vara med och ge ett sista avsked. Vanligtvis väljer de anhöriga musik. Eller så väljer Johan musik utifrån vad de anhöriga berättar om personen. Begravningen blir på så sätt personlig. Men när det inte finns någon som kan välja blir det svårare.

Neutral musik

– Då tänker jag att jag måste välja neutral musik. Musik som man bara kan vila i och som inte för tankarna till något särskilt. Det blir snarare tvärtemot personligt. Ändå vill jag att musiken ska vara till för just människan som gått bort till skillnad från att inte bara välja musik som jag själv tycker är bra.

Det blir inte en kyrklig begravning per automatik när en människa går bort. Det är bara om människan gett en uttrycklig önskan som det blir begravning i Svenska kyrkans ordning.

– Det finns inga hinder för att hålla en begravning utan anhöriga, eller för den delen en gudstjänst utan kyrkobesökare, säger Johan. Visst har vi som arbetar i gudstjänsten någon gång funderat på om vi verkligen ska hålla en gudstjänst om det inte kommer någon. Men egentligen är det självklart. Vi själva är ju där!

Rätt till en värdig begravning

När det gäller begravning är det ingen tvekan. Alla i Sverige har rätt till en värdig begravning och man försöker i det längsta göra på det sätt personen själv hade önskat. Johan minns särskilt en begravning där det inte kom några anhöriga alls. Begravningen hölls uppe på krematoriet i det lilla kapellet. In i det sista var begravningsbyrån osäker på om det skulle komma någon. Det gjorde det inte.

– Den här begravningen fanns med mig länge och jag tänkte på den i efterhand. Det kändes vemodigt och sorgligt att det skulle behöva vara på det sättet. Jag blev berörd av det. Det kom många tankar om människan som gått bort. Att ingen fanns där på slutet. Att ingen brydde sig. Jag undrade hur personen haft det i livet.

– Då känner man som kyrkomusiker att man blir extra viktig. Det var bara vi som fanns där för att ge ett sista avsked.

Boutredningsman kopplas in

Att det hålls en kyrklig begravning utan anhöriga hör till ovanligheterna. Många gånger vet man ingenting om den som avlidit och det finns inte heller några önskemål att gå på. Då blir det kommunens boutredningsman som får ansvaret att se till att den avlidne får en värdig begravning. Boutredningsmannen startar en utredning för att se om det går att hitta någon anhörig eller någon nära vän som kan hjälpa till med önskemål kring begravningen. Finns det inga så gravsätts människan i stillhet helt utan begravningsceremoni. Fem procent av alla begravningar i Sverige sker utan någon som helst ceremoni. Ibland kan den som gått bort uttryckligen ha önskat det så, men oftast är det fråga om människor som saknar anhöriga. Vid en sådan begravning är det endast personal på kyrkogårdsförvaltningen som är med när personen gravsätts. Ofta har då en kremation utförts och askan sätts ner i jorden utan ceremoni.

Ensamheten oroar

Johan tycker att ensamheten i samhället är oroande. Även om kyrkliga begravningar utan anhöriga är ovanliga så är det desto vanligare att det hålls begravning där det kommer väldigt få anhöriga.

– Det behöver säkert inte vara så att man har levt ett isolerat liv när man har varit i sina verksamma år, resonerar Johan. Det kan till exempel handla om att man blir väldigt gammal. När någon blivit riktigt gammal brukar det ofta vara tunt i begravningssällskapet. Ibland kommer anställda från något boende. De har blivit som en ny familj på slutet.

Det har funnits exempel på människor som legat döda i sina lägenheter i flera år utan att någon har upptäckt dem. Där alla räkningar gått på autogiro och ingen har reagerat.

– Man undrar om det effektiva och automatiserade samhället är bra ur alla aspekter, ur det mänskliga perspektivet.

Publicerad den 28 oktober 2022

Hej livet nr 3 2022

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du bland annat möta konståkaren Nikolaj Majorov, lära dig mer om Sjömanskyrkan som dessutom fyller 90 år i år, besöka den anrika bokhandeln i Söderköping, läsa om sjöfart historiskt i Norrköping och möta dem som möter och har mött sorg.