Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

” I could die right now, Clem. I’m just… happy. I’ve never felt that before. I’m just exactly where I want to be.”

ÅR: 2004
REGI: Michel Gondry
MANUS: MCharlie Kaufman, Michel Gondry, Pierre Bismuth
ROLLERNA: Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood

Joels flickvän Clementine har raderat honom ur sitt minne. Hjärtekrossad beslutar sig Joel för att göra samma sak, men när han under operationen ser sina minnen försvinna ångrar han sig. Så startar en desperat flykt där Joel gör allt för att minnas Clementine och deras tid tillsammans. Men kommer han att lyckas? Eller kommer hon att försvinna för alltid?

”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” blev en av 00-talets mest omskrivna filmer och vann bland annat en Oscar för bästa manus. Under de nästan tjugo år som gått sen dess har det egensinniga och fragmenterade universum som manusförfattaren Charlie Kaufman (I huvudet på John Malkovich) skapat fortsatt att fascinera tittare världen över.

Kate Winslet och Jim Carrey briljerar i rollerna som det falnande kärleksparet Clementine och Joel. Deras minnen kommer till liv och tillsammans med Michel Gondrys unika registil skapas en film som inte bara utforskar människans allra innersta väsen utan också berör kärlekens absoluta kärna.

”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” är utan tvekan en av 2000-talets bästa filmer. Det är en berättelse som dröjer sig kvar och som du garanterat aldrig kommer att glömma. Väl värd att se om både en och två gånger.

/Matilda Eklöf

Publicerad den 5 november 2021

Hej livet nr 4 2021

Tema: Kärlek

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och de livsfrågor som många bär på. Det här numret har tema ”Kärlek” och innehåller bl a ett möte med eldsjälen Eva Lundgren Stenbom, en artikel om den sista vilan, ett besök på Cnema för att prata om kärleken till film, historian kring julhögtiden och mycket mer.