En kärleksresa

En kärleksresa

Att planera ett bröllop innebär också många gånger att planera en bröllopsresa. Idag har de nygifta ofta varit på resande fot tillsammans tidigare och känner resepersonligheten hos sin partner. Men en bröllopsresa kan ändå bygga upp vissa förväntningar och det gäller att synka så båda två får utlopp för eventuella drömmar kring resan.

Text Malin Singelsö

Foto Pixabay samt Malin Singelsö

Naturupplevelser eller citypuls? Aktivitet eller lata dagar då det mest ansträngande är att applicera mer solskydd och föra ett glas med kall dryck till munnen? Hur ska man välja?

Prata igenom förväntningar

Det är viktigt att prata om vad man vill ha ut av resan. Dessutom är det inte ovanligt att vara ganska trött efter en intensiv period av planering och upplevelsen av dagen B. Dessutom har man ofta spenderat en del sparpengar på sin bröllopsdag. Idag är det vanligt att brudparet åker iväg på en kortare resa efter en mellanlandning hemmavid efter vigseln, för att sedan göra en längre bröllopsresa, när man har hunnit landa lite och fyllt på spargrisen.

Hållbarhetsaspekt

Idag är frågan om hållbarhet också viktig för många. Även om det erbjuds klimatkompenserade flygresor är en sådan resa inte alltid aktuell på grund av dess klimatpåverkan. Tåg och bil kan räcka långt för att nå fantastiska resmål. I pandemins spår har många också insett vilket fantastiskt utbud av upplevelser det finns inom vårt lands gränser. Hur mycket man lägger på bröllopet och bröllopsresan ger också effekter på hållbarheten i privatekonomin. Det är en balansgång mellan att få uppfylla sina önskningar på sin stora dag och att gå ur det hela med en hållbar situation i sin ekonomi. Ett tips är att be bröllopsgästerna om bidrag till bröllopsresan istället för att de ger presenter. Ett annat att välja en resa med lägre kostnader, det är upplevelsen tillsammans som man minns.

Listor underlättar

Vissa gillar listor mer än andra, men det finns helt klart en poäng med dem. Ibland är det också svårt att uttrycka vad man verkligen vill, i sin önskan att ens partner ska vara lycklig. Då kan det underlätta att göra varsin lista med önskningar och förväntningar, som man sedan kan jämföra och prata ihop sig kring.

Resetips!

Rekommenderas – Så fort du ser en plats du vill besöka, det kan vara något du har Googlat fram, ser på sociala medier eller på TV, spara då platsen på Google maps. Det är också ett smidigt sätt för att hålla koll på upplevelser och platser ni vill besöka på ert resmål.

Norrskensjakt – tåg förbi polcirkeln

Att uppleva ett norrsken är sällsamt och vackert, perfekt för den som vill få oslagbara naturupplevelser. En resa för er som vill ha lagom med äventyr men med låg till medelhög aktivitetsnivå. En klassisk plats för norrskensjakt i Sverige är Abisko. Norge erbjuder också vackra platser för norrskensjakt, till exempel Narvik. Det går att ta tåg till båda dessa destinationer. För att komma fram utvilad rekommenderas nattåg med sovhytt.

Tågluffa i Europa med sikte på storstäder

Luta er tillbaka och njut av landskapet medan ni på ett klimatsmart sätt susar fram genom Europa. Hoppa av och upplev det ni önskar på vägen eller ta fasta på storstäder som Paris eller Berlin. Att inte ha med bil är bara en fördel. Finns det något bättre sätt att uppleva en storstad än till fots? Smacka in minst 20 000 steg per dag och använd kollektivtrafiken för längre förflyttningar. En bra strategi är att skippa frukost på hotellet och börja flanera direkt på morgonen och hitta ett mysigt ställe för frukost på stan. Handen på hjärtat så är en del av upplevelsen av städer dess matkultur, så gå, se, upplev och ät dig fram genom de storstäder ni besöker.

Bila till England

Ta sikte på Danmark och ta dig sedan via landvägen till Coquelles i Frankrike. Där tar du enkelt Eurotunnel Le Shuttle till Folkstone i södra England. Det tar 35 minuter att korsa kanalen och du sitter kvar i din egen bil. Väl framme i England är valmöjligheterna oändliga. Gamla anrika städer som Cambridge och Oxford, storstäder med London som kronan på verket, små byar med kullerstenstorg där du kan dricka te och äta scones med clotted cream och marmelad. Kanske bege er upp till den magiska naturen i Skottland? Du kan till och med besöka verklighetens Downton Abby eller uppleva de platser som figurerar i filmerna om Harry Potter. Den som vill ha mer trygghet bokar boenden längst med en rutt innan resan, eller så styr man dit näsan pekar, och hittar guldkorn på vägen. Ibland kan det innebära… låt oss säga, annorlunda hotellupplevelser att köra på det sistnämnda alternativet, men sådant skapar minnen för livet och blir något att skratta åt i många år framöver.

Alperna eller svenska fjällen

Vill du upp på höjden och uppleva magiska landskap är både svenska fjällen och Alperna bra alternativ. Ingen av dem kräver flygresa och du kan anpassa upplevelsen utifrån era önskemål då allt från lyxhotell med spa eller enklare boenden erbjuds. Med aktiviteter som vandring, forsränning, klättring, linbanor med mer, finns något för de flesta. Dessa platser ses kanske ofta som destinationer att uppleva på skidor, men sommaren och hösten kan vara den bästa tiden att besöka fjällvärlden, då upplevelsen blir en helt annan.

Tanzania och Zanzibar – safari kombinerat med vita stränder

If I have ever seen magic, it has been in Africa — John Hemingway
Att resa på safari i Afrika är en livsdröm för många. Vill man uppleva både safari för att se big five och vita stränder med sol och bad så är en kombination av Tanzanias savanner och kryddön Zanzibar utanför Tanzanias sydöstra kust populärt. Tanzanias fastland erbjuder både nationalparken Serengeti och naturskyddsområdet Ngorongoro. Den sistnämnda är världens största kaldera (krater efter en kollapsad vulkan) och är listad på Unescos världsarvlista. Zanzibar lockar med underbara vita stränder och turkost vatten där man kan dyka och snorkla, spana efter delfiner, yoga på stranden eller bara ta det lugnt.
Visst går det att ta sig till Tanzania utan att flyga men det tar lång tid och är inte helt enkelt så de flesta flyger dit. För den större plånboken finns lyxiga lodger att bo på under safari och ha som utgångspunkt för så kallade game drives och plats för traditionella sundowners, när man upplever solnedgången över en drink. Här snackar vi glamping på hög nivå.

Gotland runt

Vår egen pärla i Östersjön. Upptäck ön med bil eller cykel. Ön är också perfekt att uppleva med husbil eller campervan. Det finns alla prisnivåer av boende, men vill man lyxa till det och bokar i god tid så är hotellet Fabriken Furillen något alldeles extra. Smakrike logi vid Ljugarn håller hög klass, även på restaurangen, och ett stenkast bort kan man ta långa promenader ut med stranden. På Warfsholm i Klintehamn kan man bo i klassisk pensionatsmiljö och på Surflogiet mellan Klintehamn och Visby erbjuds glampingtält på stranden. Där kan man testa både surfing och SUP på dagen.
Upplev turkost vatten i Blå lagunen, karga stenstränder med vinden som river och den klassiska siluetten av små sjöbodar. Mjuka sandstränder för promenader och bad, mysiga byar och världsarvstaden Visby. Gotland har en väldigt hanterbar storlek, och på en vecka kan man roadtrippa kring hela ön med avstickare mot inlandet. Välj höger eller vänstervarv när du kör av färjan och njut.

Publicerad den 5 november 2021

Hej livet nr 4 2021

Tema: Kärlek

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och de livsfrågor som många bär på. Det här numret har tema ”Kärlek” och innehåller bl a ett möte med eldsjälen Eva Lundgren Stenbom, en artikel om den sista vilan, ett besök på Cnema för att prata om kärleken till film, historian kring julhögtiden och mycket mer.