Kärleken till en stad

Kärleken till en stad

Text Lina Skandevall

Foto Joakim Blomqvist och Malin Singelsö

Jag ville bara bort. Testa något annat, på egna ben, på en annan plats. Det var viktigare än att jag sökte just Miljövetarprogrammet i Norrköping, där Linköpings Universitet precis öppnat upp sitt campus. Jag flyttade in dagen innan mitt liv i Norrköping skulle börja. Den där pirriga känslan när ett nytt kapitel börjar i livet.

Kvällen innan upprop gick jag ner till Louis De Geer med en väninna som hade följt med upp för att hjälpa mig med flytten. Jag kommer alltid minnas den stunden. Alltid. För inne i konserthuset var det konsert, de enorma glasväggarna tog oss nästan in på festen och lamporna speglade sig i vattnet utanför. Vi satt där på bänken, länge. Tysta med en aura av förundran. Sedan frågade vi oss båda två: ”varför visste vi inte om att det HÄR finns i Norrköping?”

Just där föddes kärleken till en stad. Kärleken till Norrköping. Den har aldrig försvunnit och det gör mig till en stark ambassadör i allt jag gör, i alla jag möter. Att komma hem till Norrköping efter några dagar i storstan är som att komma upp över ytan och ta det där första djupa andetaget av frisk luft som fyller lungorna med lugn och energi.

Jag flyttade till stan när universitetet var nytt, när hela staden bubblade av kraft. Kanske var det därför jag fick sommarjobb på turistbyrån ganska omgående. Kanske var det därför jag vågade skicka in den där krönikan om manliga gynekologer till gratistidningen som innebar att jag blev stadig skribent med uppdrag att fylla två sidor med nyheter om Norrköping, månad efter månad. Och det som gjorde att jag till slut startade eget och fick- eller snarare skapade – en tydlig kanal för mitt ambassadörskap genom att få använda min penna till att lyfta fram kända profiler i stan, nya satsningar, hotell. Jag gör det än i dag. Det finns en sann glädje i att sprida stoltheten jag känner för staden till andra.

När en relation innebär att du känner dig trygg, välkomnad och sedd föds nämligen mod. En stad kan faktiskt göra det. Det gör att jag har Norrköping att tacka för så mycket. Det går verkligen att vara kär i en plats.

Lina Skandevall
Entreprenör

Publicerad den 5 november 2021

Hej livet nr 4 2021

Tema: Kärlek

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och de livsfrågor som många bär på. Det här numret har tema ”Kärlek” och innehåller bl a ett möte med eldsjälen Eva Lundgren Stenbom, en artikel om den sista vilan, ett besök på Cnema för att prata om kärleken till film, historian kring julhögtiden och mycket mer.

Bläddra i numret

Mer från Hej livet nr 4 2021