Vargarna satsar stort

Vargarna satsar stort

Vargarna speedway har varit en del av Norrköpings sportliv sedan 1947. Efter en tid i allsvenskan gick laget i år återigen upp till Bauhausligan, den högsta serien i Sverige. Vi träffade ordförande Michael Olsson (och även ledamot Emma Asplund Nyrén) för att prata om föreningens historia, elitsatsningen och vikten av att ta hand om sina ideella.

Text och foto: Matilda Eklöf

Septembersolen står lågt och kastar ett disigt sken genom de gulnande trädkronorna. Michael möter upp mig utanför entrén till Ica Maxi arena, eller Kråkvilan som den så kärt fortfarande kallas i folkmun. Här har det åkts speedway sedan 1970 när den nya speedwayarenan invigdes.

Nyckelknippan skramlar när vi går över parkeringen. Nycklarna har han i sista stund lånat av föreningens vaktmästare, förklarar Michael medan han låser upp grinden. Hans egna nycklar är utlånade. Så är det i såna här föreningar, man hjälper varandra när det behövs. Oavsett om det gäller att låna ut nycklar, kolla väskor i entrén eller att stå i kiosken.

En helt ideell förening

Speedwaybanan är kantad av gräsklädda sluttningar som toppas av en samling faluröda hus. Häruppe vid VIP-läktaren är det fin utsikt över hela banområdet. Michael spanar över stadion medan samtalet snabbt glider in på det svenska föreningslivet. Föräldrar som ställer upp som tränare, står i kiosker och hjälper till där det behövs. Allt för att få laget att gå runt.

– För mig är det svensk idrottskultur. Tyvärr känns det som om vi håller på att tappa mycket av det. Det är synd för någonstans tappar vi lite utav själen i idrotten. Det är så viktigt med de frivilliga krafterna.

I Vargarna är alla ideella, förklarar han vidare. Det finns en vaktmästare som arbetar halvtid, men för övrigt är allt arbete obetalt. Något ganska unikt för ett lag i högsta ligan, konstaterar han nöjt. Det visar på ett stort personligt engagemang, de vill vara här.

– På en vanlig tävling så är det kanske runt 60 personer som är involverade. Alltifrån parkeringsvakter och entrépersonal till kiosker och banhantering. Det är hur mycket som helst. Ofta ser man kanske bara lagledarna och laget men det finns väldigt mycket mer runtomkring.

Lång förberedelse

Inför en tävling kan de ideella hålla på att arbeta i en fyra-fem dagar bara med banan. Väderprognoser ska följas, banan ska förberedas och vattnas. Och sen tillkommer efterarbetet. För att lägga ner den här tiden vill det till att man verkligen brinner för det.
Det är ett brett åldersspann bland de engagerade. Alltifrån ungdomar till de som närmar sig 80-årsåldern. Att alla får vara med på sina egna villkor är viktigt, betonar Michael.

– En del vill se matchen, då får de jobba innan den börjar. Medan andra inte alls intresserade av matchen utan bara vill vara med under arrangemanget. Då kan de göra något medan matchen pågår. Det finns något för alla, oavsett vad du vill eller kan.

Vargarnas själ

För utan de ideella, då skulle inte Vargarna finnas. Detta är Michael väldigt tydlig med.

– Den här verksamheten skulle inte gå att driva utan våra ideella funktionärer. Man kan fundera ibland på för vem man egentligen gör det här. För mig så är det självklart att det är för det här gänget. För de som brinner för klubben och föreningen. De är Vargarnas själ. Utan dem så finns inte föreningen, så är det bara. Men det är klart att det också ger någonting tillbaka, fortsätter han.

– Just den här gemenskapen och tillhörigheten tror jag är väldigt viktig för en människa. Oavsett om det är i en förening, kyrka eller vad det än är. Att ha någonstans där man är respekterad och får vara som man är. Någonstans där man känner att man hör hemma. En plats där du trivs.

Grundades 1947

För Michael handlar arbetet med ordförandeskapet om att både få ägna sig åt ledarskap och se glädjen i att driva en förening. Att få fram en förening där alla trivs, som är så professionell som möjligt och samtidigt har en elitverksamhet som ger bra sportsliga resultat. I föreningen finns det också en utvecklad barn- och ungdomsverksamhet. Helheten gör det värt att lägga ner den tid och energi det tar, tycker Michael.

Vargarna är en del av SMK Östgöta som bildades redan 1917. Då var det främst tal om bilar och motorcyklar. Speedwayen kom in i föreningen 1947 när den legendariske idrottsledaren Arne ”Vargfar” Bergström (1914–1997) grundade Vargarna. Detta var också starten på speedwaysporten i Sverige. Själv har Michael varit aktiv i Vargarna sedan 2006, med några uppehåll under årens gång. Att titta på speedway har han med sig sedan barnsben och när några kollegor bjöd med honom var det svårt att stå emot.

– När jag hade varit där några gånger så började de tjata på mig och frågade när jag skulle bli funktionär. Då sa jag att ”när Vargarna åker ur elitserien, då ska jag hjälpa till”. Och så råkade det bli så det året. Då fick jag hålla vad jag lovat, berättar han och skrattar. Sen dess har jag varit med.

Regler och bestämmelser

Medan vi pratar ringer telefonen. Emma Asplund Nyrén, som både sitter med i styrelsen och är lagledare, håller på att förbereda inför ett funktionärsmöte som ska hållas i klubbstugan till kvällen. Efter någon minut kommer hon traskande uppför grässlänten och ansluter till intervjun.

Som tävlingsledare är hon med och jobbar under tävlingarna. Hon är domarens förlängda arm i depån och har, näst efter domaren, det högsta ansvaret för tävlingen. Hon hjälper också till med sociala medier. Det är för övrigt vad kvällens möte ska handla om.

– Vi ska ha en träff med några nya som är intresserade av att jobba och hjälpa till med sociala medier, förklarar Emma. De här tjejerna som kommer nu till mötet började dyka upp på hemmamatcherna för ett par säsonger sen och blev med tiden en egen hejarklack. De tutar och hejar och hörs över hela Lindö. Mer än motorcyklarna ibland, säger Emma och skrattar.
Alla ska får göra vad de vill, förklarar hon vidare, men samtidigt finns det många föreskrifter som måste följas. Speedway är inte en helt ofarlig sport. Det är viktigt att säkerhetsrutinerna följs.

Viktig ungdomsverksamhet

Ett annat område där föreningen vill satsa är barn- och ungdomsverksamheten. Det finns få svenska förare och det gäller att få in fler ungdomar i sporten, förklarar Michael.
För att få till ett fungerande lag blandar Vargarna yngre med mer rutinerade förare. I Vargarna finns förare från både Sverige, Lettland, Danmark, Storbritannien och Polen. Något som är väldigt speciellt med speedway är att man kan köra i flera olika ligor och tillhöra flera lag.

– En av våra toppförare kan köra en match i Polen på söndagen, sen en match i England på måndagen, en tisdag här och sen onsdagen i Danmark. Sen är det mästerskapstävlingar fredagar och lördagar. Många av de här killarna kör kanske fyra till fem matcher i veckan i lika många länder. Det är väldigt unikt för speedwayen. Ena dagen är man kanske lagkamrater, och nästa dag är man motståndare.

Första året tillbaka

Efter att ha varit nere i lite lägre ligor är Vargarna sedan i år tillbaka i Bauhausligan, som är den högsta ligan i Sverige. Det är en stor satsning som de räknar med kommer att ta några år innan den ger utdelning.

– Vi visste ju att det skulle bli tufft rent sportsligt första året. Michael tittar ut över banan medan han pratar. Vi har satt en treårsplan nu och planen är att till det tredje året ska vi vara med och kämpa om pallplatserna. Att vara ett elitlag som man kan lita på.

För att de kan kämpa om medaljerna, det är det ingen tvekan om menar Michael. Förutsättningarna finns men det kräver väldigt mycket arbete. Emma nickar jakande.

– Om man lyfter blicken och ser på det större perspektivet, så har jag egentligen inte någon annan åsikt än att vi skulle kunna gå hur långt som helst. Vi ska kunna vara en toppförening med en bra och fungerande ungdomsverksamhet, ett förstalag som är det bästa och en anläggning i toppskick. För oss handlar det väl egentligen bara om vad vi själva klarar av och orkar med. Samtidigt ska man inte satsa bara för satsandets skull. Det ska ju vara roligt också, avslutar han glatt.

Publicerad den 23 oktober 2024

Liknande artiklar

Hej livet nr 2 2024

Tema:

Hej livet är ett livsfrågemagasin som handlar om livets upp och nedgångar, sådant som vi delar och sådant som kan lätta på bördor och inspirera. Men också om livet i Norrköping i stort och smått. Den här gången får du bland annat träffa Mats Willner, läsa mer om konceptet Innerstan och besöka Fotboll för alla. God läsning!