Att förverkliga en barndomsdröm

Att förverkliga en barndomsdröm

När Vidar Olsson ansökte till Legomasters 2021 på en chansning fanns det inte ens på kartan att han skulle vinna. Två år efter den oväntade vinsten jobbar han nu med lego på heltid. Vi träffas i hans studio i Norrköping för att prata lego, kändisskap och om att förverkliga sin barndomsdröm.

Text: Matilda Eklöf
Foto: Niclas Fasth

Stentrappan slingrar sig ner mot en tjock skyddsdörr. Där innanför gömmer sig en barndomsdröm som genom en chansning kom att bli verklighet.

– Det är ett gammalt skyddsrum som jag har renoverat lite, förklarar Vidar i förbifarten medan han visar oss runt i studion. Den består av flera ihopkopplade små rum. Skuggorna leker på de vita väggarna bakom honom i ”bunkern”, som han skämtsamt kallar det.

– Den ena halvan flyttade jag in i för tre månader sedan och den andra har jag haft i något halvår. Så det är väldigt nytt. Jag har försökt städa upp lite men det är flyttkartonger och lite allt möjligt här. Han gestikulerar mot de legofyllda kartongerna som står placerade lite varstans i rummet.

Bordet framför oss är fyllt med legobitar. De blanka sidorna glänser i ljuset av de stora lamporna som står bredvid. Här brukar han spela in innehåll till sociala medier, främst för Youtube och TikTok. Just nu håller han på och städar efter ett byggprojekt så det är lite extra stökigt. Det är en av nackdelarna med att bygga med lego. Det eviga sorterandet.

– Det är väldigt mycket sorterande. Men jag vet exakt var alla bitar är, de är ordnade efter sort och färg. Det är faktiskt väldigt skönt och fint att kolla på, fortsätter han medan han tar på sig den färgglada sotarmössan som kommit att bli lite av ett signum. För att ni ska känna igen mig, lägger han till och skrattar.

Lego och stop motion

Han ger ett lugnt och vänligt intryck där han sitter bland sina färgglada byggen, legobitar och flyttkartonger. Idag har Vidar hunnit fylla 24, men han har hållit på med lego sedan han var liten. Kanske lite för liten, flikar han in och skrattar igen.

– Innan jag började med lego så lekte jag med dockor och dockhus. Jag har alltid tyckt om att berätta historier och lego är perfekt för man kan göra vad som helst. Det är en sån frihet.
Men när Vidar var 12 började han känna sig lite för gammal för att leka med lego. Lösningen blev stop motion, en animationsteknik där man genom att fota och succesivt flytta föremål och miljöer, kan skapa illusionen av att de rör sig.

– Jag började göra stop motion-filmer i lego och laddade upp dem på Youtube. Då kunde jag fortsätta leka med lego fast jag sa att jag höll på med film. Helt plötsligt blev det berättigat. Jag fick fortsätta leka och ingen behövde veta det.

Att tävla i lego

Legofilmerna gav mersmak och efter att ha pluggat film på gymnasiet så började Vidar att arbeta med filmproduktion. Och det gjorde han fram tills för två år sedan då han började jobba med lego på heltid. En mening som fortfarande känns konstig att kunna säga, medger han.

Karriärsbytet kom i samband med att han 2021 sökte till Lego Masters Sverige, ett tävlingsprogram där legoentusiaster tävlar i byggteknik och design. Det var hans flickvän som uppmuntrade honom att söka, själv hade han inte sett programmet.

– Först tänkte jag att det kändes för läskigt med TV. Men det såg spännande ut så jag skickade in en video och jag fick komma till audition. Då fick jag vara där och bygga och testa lite. Sen ringde de och sa att jag hade kommit med. Det kändes superkul!
Inspelningen var intensiv men rolig. Under de två månader som programmet spelades in lades allt fokus på legot. Ibland blev det lite mycket, till och med för en legoentusiast som Vidar.

– Vi höll på och byggde åtta timmar per dag, fem dagar i veckan. Vi hade ledigt på helgerna men även de gick mest åt till att planera nästa bygge. Efter ett tag blev jag lite trött på legot, men intresset det kom tillbaka sen, tillägger han snabbt och ler.

 

Gillar inte att tävla

Att bli filmad var också en speciell upplevelse för Vidar som har spenderat hela sitt yrkesliv bakom kameran. Men han tror att han hade nytta av sin erfarenhet.
– Jag förstod vad de ville ha ut av mig under intervjuer och sånt. Men lite nervöst var det att vara framför kameran i början. Att ha sex kameror på sig samtidigt och vara mickad konstant, till och med när man är på toaletten. Du är under konstant bevakning men till slut vänjer man sig.

I programmet tävlade han tillsammans med Felix Terman. När det sista bygget stod klart kunde Vidar och Felix titulera sig vinnare av Lego masters 2021. En helt ofattbar upplevelse enligt Vidar. Han gillar egentligen inte att tävla.

– Jag sökte in bara för att det kunde vara en kul grej och så lyckades jag vinna. Jag har inte ens vunnit på en trisslott innan liksom. Jag blev lite stolt!

Ny verklighet

Efter två månader bland legoentusiaster och med ständig bevakning så var det skönt att komma hem. Men det fanns ett stort problem: tävlingspriset på ett ton lego. Vid tillfället bodde Vidar på 32 kvadrat och hade inte börjat hyra sin studio än.

– Jag visste att jag en dag skulle få ett samtal om att de stod utanför med tre lastpallar lego. Det var nog det värsta efteråt. Att veta att det skulle komma, men att jag inte hade någonstans att göra av det.

Vinsten motsvarade 32 flyttkartonger. Exakt hur allt kom på plats går vi inte in på, men nu står de på plats i studion. Att vinna programmet har inneburit en helt ny verklighet för Vidar. Under perioden mellan inspelningen och att programmet sändes hade han lite andrum.

– När det väl släpptes sen så blev det en konstig kontrast. Plötsligt kände alla igen mig. Då var det ju väldigt aktuellt men nu har det gått två år så det har lugnat ner sig lite. Då kunde folk komma fram överallt, på stan, på baren. Jag är van att vara bakom kameran så det var konstigt att bli igenkänd. Alla känner dig men du känner ingen.

Telefonen började ringa

Efter programmet så började telefonen att ringa. Och den slutade aldrig. Idag arbetar han heltid med att bygga lego, medverka på legoevent och hålla i workshops i stop motion. Att ta sin barndomsdröm och sin hobby och förvandla det till sitt yrke är speciellt.

– Jag kände nog att jag redan hade drömyrket i och med att jag arbetade med film. Men sen kom det här. Helt sjukt, att jobba med att bygga lego. Nu försöker jag väl någonstans få ihop det så att det blir både lego och film. Jag håller på med stop motion fortfarande och sen jobbar jag en del med sociala medier. Det är kul att interagera med folk som har samma hobby.

En egen animeringsstudio

Att kunna kombinera sina två passioner känns bra, och det är mycket på gång. Han håller workshops i stop motion på Cnema och håller precis på att göra klart en film som fått stöd av kommunen. Längst med väggarna i studion står delar av ett annat projekt, ett drömprojekt som han haft sedan han var liten: att bygga en storstad helt i lego.

– Då hade jag inte tillräckligt med lego för det men nu finns det inga ursäkter längre. Nu vill jag bygga den största och coolaste legostaden som jag kunde tänka mig när jag var liten. Jag tror att det kommer landa på två gånger sju meter så det kommer bli stort. Det är mycket att göra men jag vill ha klart det i år så jag kan visa upp det på legoevent och utställningar framåt.
Men det stora målet för framtiden står redan klart. Han vill öppna en egen animeringsstudio med fokus på stop motion.

– Det finns inte så många i Sverige som just fokuserar på stop motion. Om det ens finns någon alls. Det skulle jag verkligen vilja öppna. Sen vet man ju aldrig hur länge just lego kommer att vara aktuellt. Det är kul så länge som det varar, men en animationsstudio är målet!

Passionen för lego kommer han dock alltid ha kvar, oavsett vilken riktning livet kommer att ta.

– Det finns så mycket känslor i lego. Det kan bli så mycket mer än bara en leksak. Man kan bygga vad som helst i lego, det tycker jag är fint!

Publicerad den 22 mars 2023

Hej livet nr 1 2023

Tema:

Hej Livet är Svenska kyrkan i Norrköpings omtyckta magasin, där vi vill lyfta livsfrågor och annat som rör oss Norrköpingsbor. Det är ett magasin för alla, både medlemmar och icke medlemmar. I det pinfärska vårnumret möter vi bland annat Christine Karmfalk, VD på Kolmårdens djurpark, Vidar Olsson, som har lego som yrke efter vinsten i Legomasters 2021 och Fredrik Anderberg, som spelar i SON och brinner för barockens musik. God läsning!