Kustpärlan Arkösund

Kustpärlan Arkösund

När sommarhettan dallrar och skuggplatser är det enda som är uthärdligt, då styr Norrköpingsborna gärna mot skärgården. Knappt sex mil bort ligger kustpärlan Arkösund, en sommarort bland kobbar och skär, med sikt rakt ut mot öppet hav. En plats som kanske har varit lite i vila sedan sin glans dagar, men som åter har rest sig som ett mycket populärt tillhåll under sommarens lata dagar.

Text och foto Malin Singelsö

Vi besöker Arkösund en solig kväll i maj. Vindarna är fortfarande lite kalla, men måsarnas skrin och tärnans rop skvallrar om att sommaren är nära.

I mitt minne är vinden inte kall, utan en ljummen julivind. Där är hamnen full av båtar, människor fyller kajen där fiskhandlaren säljer dagens fångst. Seglen tas ner, fendrar läggs ut och båten glider sakta in i hamnen. Huden rodnar efter en dag till sjöss och håret är det saltstänkta burr som bara havsvindar och skärgårdsluft kan åstadkomma. Det svider lite på tårna efter att ha skuttat bland klippor på skärgårdsöar och så fort man har hoppat ner på bryggan kommer man att ha några stickor till i foten. Det är en speciell ljudkuliss i småbåtshamnar. En radio står på någonstans, rop mellan familjemedlemmar när bryggan ska angöras, slammer och klirr av glas och tallrikar i sittbrunnar runtom i hamnen. Och så den konstanta bakgrundsklangen av fall som slår mot master. Doft av tång, hav och gasolkök.

Drömmande försäsong

Idag är här lugnt, högsäsongen är ännu inte igång. De små köpmannastugorna utmed vägen mot hamnen är stängda, till sommaren kommer köpsugna turister myllra kring dem. Men affären, puben och de olika restaurangerna är öppna. Inne på hotellet avnjuter gästerna mat, även om terrassen ännu inte har öppnat upp. Det lilla stenugnsbageriet väntar på att öppna upp för sommarens gäster. Där kan man ta en nybakad croissant och en kaffe till frukost innan man hoppar på skärgårdsbåten mot Harstena.

Men badholmarna ligger där i solljuset och inbjuder till en stunds paus redan nu. Här finns också solstolar i trä, en terrass med utsikt över hamninloppet, badhytter för snabba ombyten och en bokningsbar bastu som snart står redo. Bryggor som ännu inte har grånat sträcker sig runt strandlinjen bort mot Arkö krog och utmed dem hittar man skyltar som berättar Arkösunds historia, den så kallade bryggvandringen. Det lilla gula museet, där man under sommaren kan lära sig mer om livet under vattenytan, vilar stilla bland vikarna i väntan på sommarens besökare.

Brandstation fd lokstall

Går du bryggvandringen mot Arkö krog till, så kommer du att passera den fina lilla brandstationen i tegel på vägen tillbaka mot hamnen. Den var tidigare lokstall för gamla tågbanan från Norrköping ut till Arkösund. Den gamla rälsens dragning är markerad
i gatstenen framför byggnaden. Räddningsstationen i Arkösund är ett så kallat räddningsvärn vilket betyder att stationen bemannas av helt frivillig personal utan beredskap. På sommaren kan man ta buss raka vägen till Arkösund från Norrköping. Den bilburne kan passa på att stanna till vid Strutsfarmen, Sänkdalens glass, Mauritzberg och diverse gårdsbutiker och loppisar på vägen ut till Arkösund.
Förutom badliv och sol på klippor kan man äta gott och njuta av musik under sommardagar i Arkösund. Vill du ut på sjön så går Skärgårdslinjen Arkösund-Harstena dagligen 22 juni till och med 28 augusti. Njut några timmar på Harstena, tälta eller hyr en stuga. I Arkösund kan man också hyra kajak eller SUP om man vill ge sig ut bland kobbar och skär. Du kan också snorkla kring badholmarna, där det finns en snorkelled med snorkelstationer på 1,5 till 2 meters djup.

Kristin Brolinsson, du driver butiken S.t.i.l som under sommaren huserar just i Arkösund. Vad händer i sommar?

– Vi byter faktiskt butikslokal i sommar, från de små handelsbodarna flyttar vi upp till Arkösunds livs som har byggt om sin loungeveranda till två butiker. Det ska bli jättekul att utveckla butiken tillsammans med dem. Puben Kompassen har byggt ny veranda med scen på baksidan. Där kommer det att vara livemusik under sommaren. Det kommer också att vara premiär för dansskola för åldrarna 4-12 år under två veckor i sommar. Planering pågår för fullt så jag kan inte säga mer än så. Östgöta Kök som driver Arkösunds hotell utökar matutbudet med en ny foodtruck på piren i sommar. Och så är musikkvällarna tillbaka, det blir fem stycken i år. Så välkommen ut till Arkösund!

Publicerad den 18 juni 2022

Liknande artiklar

Hej livet nr 2 2022

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du möta vår talman Andreas Norlén, lära dig mer om Norrköpings spårvagnar, besöka Arkösund och fundera på betydelsen som ligger i ljus och mörker och mycket mer.