Sommarläsning

Sommarläsning

Funderar du på vad du vill läsa i sommar? Varför inte testa något av det som redaktionen tipsar om nedan! Här finns alltifrån klassiker och debutromaner till smakfulla kokböcker och nobelprisvinnare. Eller varför inte lyssna till en ljudbok?

    Svinskytten bok
Annelie tipsar om

Svinskytten av Gertrud Hellbrand

Norrköpings egen deckardrottning och författarstjärna Gertud Hellbrand, bosatt på Vikbolandet, kom i mars ut med den nya boken Svinskytten. Det är en fristående fortsättning på den kritikerrosade boken Dragoner och utgör andra delen i den så kallade Östgötasviten. Sviten är tänkt att bli en trilogi med fristående böcker men som ändå väver in i varandra. Svinskytten är en spänningsroman och ett dramaturgiskt thrillerbygge som bjuder in till ohämmad sträckläsning. Den utspelar sig i (för oss) bekanta miljöer – från Norrköpingsområdet Klockaretorpet till landsbygden utanför Nyköping. Det och är en berättelse om avund, begär och svårigheten att göra sig fri från sitt förflutna.

 

Paradiset av Abdulrazak Gurnah
Matilda tipsar om

Paradiset av Abdulrazak Gurnah

Yusuf är tolv år när han skickas iväg av sina föräldrar för att bo vid kusten med sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart tvingas Yusuf inse att köpmannen inte alls är hans farbror: han har pantsatts som slav för att betala av sin fars skulder. Under en tröstlös väntan på att skulden ska betalas av initieras Yusuf i ett hårt liv, långt borta från barndomshemmets trygghet.
När Abdulrazak Gurnahs presenterades som nobelpristagare i litteratur 2021 var det med motiveringen: ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter.”

I Paradiset ställs denna motivering på sin spets. Resultatet blir en tidlös berättelse om en kontinent i förändring. En resa genom ett Afrika präglat av traditioner, vidskepelse, strider och kolonialismens obarmhärtiga förtryck.

 

Adam Thulin kokbok
Gustaf tipsar om

Ett bord, flera smaker av Adam Thulin

”Du är Mozart!” utbrast Steffo Törnquist i TV4 Nyhetsmorgon efter att ha provsmakat Adam Thulins mat. Adam vann årets upplaga av tv-tävlingen Sveriges Mästerkock och med sina 21 år är han också den yngsta vinnaren i programmets historia. En del av vinsten är ett kokbokskontrakt. Med varje säsong har det alltså blivit en ny bok med varje vinnare. I serien av vinnarböcker så måste jag dock säga att kvalitén har skiftat rätt så mycket. Vissa böcker har varit inspirerande och lärorika. Andra mer tillfällig underhållning med enstaka godbit. På så sätt tycker jag att Adam Thulins bok sticker ut från mängden – den är genomgående både lärorik och inspirerande.

Det handlar mycket om mellanrätter som du serverar ”family style” – det vill säga att du servera på stora uppläggsfat för hela sällskapet att njuta av. Det finns också fina tips på smårätter där du själv väljer vilka du gillar och kan kombinera till den måltid du önskar. Allt med välbalanserade recept baserade på enkla råvaror, men höga smaker och intressanta kombinationer. Modernt och tilltalande. Precis som bokens layout och foto. Jag kan bara hålla med Steffo. Adam är ett geni.

 

Emma av Jane Austen bokomslag
Therese tipsar om

Emma av Jane Austen

Boken Emma bjuder in dig till en ung kvinnas priviligierade liv, en gentlemans dotter med både förmögenhet och status i 1800-talets England. Emma Woodhouse är en person som har väldigt höga tankar om sig själv och sin förmåga att skapa fördelaktiga äktenskap i sin umgängeskrets. Hennes högmodiga välvilja att framkalla gynnsamma giftermål mellan olika personer runt omkring henne slutar inte alltid som hon vill. Ibland gör Emma till och med skada än nytta, inte minst när det gäller hennes nyvunna skyddsling och vän, den rara men fattiga Harriet Smith. Sitt eget kärleksliv visar Emma inget större intresse för och hon är fast besluten att aldrig gifta sig. Men sådana planer kan lätt ändras när känslorna får styra…

Jane Austen skildrar inte bara Emmas Woodhouse’s fantastiska värld utan ger också en inblick i kvinnors sårbara situation under denna tidsperiod. Utsattheten och rättslösheten var stor om du inte var rik eller hade förmånliga kontakter. Den sorgliga och dråpliga, men ack så hjärtevärmande, karaktären Miss Bates ger en bild av just detta genom Austens omsorgsfulla och komiska beskrivning av henne.

Om du älskar smarta kärleksintriger, välskrivna dialoger och älskvärda karaktärer är Jane Austens Emma den perfekta semesterläsningen för dig. Inget slår en klassiker!

 

Roskoden bok
Malin tipsar om

Roskoden av Kate Quinn

Mitt första tips är nog detta: ljudboken. Man slipper konstant byta ställning för att sommarens solstol eller sandstrand inte alltid ger optimal läsergonomi. Och för den som jobbar mycket vid dator är det skönt att vila ögonen lite. Så till boktipset. Jag har svårt att begränsa mig här. Först tänkte jag tipsa om Roskoden av Kate Quinn, en lagom medryckande och samtidigt intressant bok om tre kvinnor som under andra världskriget kom att jobba på samma plats, det numer mytomspunna Bletchley Park. Bletchley Park var ett gods i Buckinghamshire i England, som under andra världskriget var centrum för kryptoanalys och chifferforcering. Idag är det också museum.

Men i skrivande stund har jag också en timme kvar av en fascinerande bok som heter Binas historia av Maja Lunde. I den följer vi tre människoöden vid tre olika tidpunkter i historien. Det som länkar dem samman är en katastrof som faktiskt utspelar sig just nu. Jag jobbar mycket med ett hållbarhetsprojekt inom Svenska kyrkan i Norrköping. Kunskap är en sak, men när man får läsa den klädd i en berättelse om människor, blir den än mer skakande. En bok som berör. Och kanske förändrar dig.

Publicerad den 17 juni 2022

Hej livet nr 2 2022

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du möta vår talman Andreas Norlén, lära dig mer om Norrköpings spårvagnar, besöka Arkösund och fundera på betydelsen som ligger i ljus och mörker och mycket mer.