Möta naturen med ödmjukhet

Möta naturen med ödmjukhet

Johan Skullman har alltid känt en närhet till naturen. Efter 30 år i det militära driver han idag ett eget klädmärke och en kursgård med ambitionen att sprida kunskap om hur man på ett säkert sätt kan ge sig ut i skog och mark.

Text Therese Götberg

Foto Niclas Fasth

Nyfikenheten på naturen har Johan haft med sig sedan han var barn, men det var först när han ryckte in i det militära som den blev mer strukturerad och analytisk. Där fick han möjligheten att utbilda sig inom bland annat ledarskap och grupputveckling, inom arbetsfysiologi och som överlevnadsinstruktör med internationell behörighet.

Kunskap och praktisk träning

Johan har ett gediget CV och på det finns även utbildning i funktionell design samt textil- och konfektionsteknik. Hösten 2019 startade han sitt eget klädmärke Garphyttan som utvecklar funktionella kläder för både arbete och fritid. Han driver också kursgården Flasbjörke Södergård, som ligger norr om Finspång, mellan Lotorp och Igelfors. Här samlas både yrkes- och privatpersoner för att lära sig om bland annat säkerhetstänkande och riskmedvetenhet i arbetet och på fritiden. Bland annat inom jakt och viltvård samt grunder i friluftsliv. På kursgården finns det också möjlighet att hitta sitt eget lugn och ro genom ”mindfulness retreats” eller ”skogsro” som Johan föredrar att kalla det.

– Jag är inte så förtjust i att använda ordet ”överlevnad” när det rör sig om civila kurser eftersom jag kommer från en professionell sida där begreppet har en helt annan betydelse. Det handlar mer om att lära sig friluftsliv på ett säkert sätt för att kunna ha det komfortabelt och kul i naturen. Men i det ingår också givetvis förmågan att kunna hantera och improvisera kring en nödsituation om den skulle inträffa. Kunskaper är viktiga, men de måste omsättas i praktisk träning så att de blir till väl inövade färdigheter, säger Johan.

Det finns många saker som man ofta inte tänker på, menar han. Nyblivna friluftsentusiaster vet kanske inte om att det finns brandskyddsklasser under sommarhalvåret som ofta går upp i högsta nivå. Det innebär att man inte får göra upp eld i skog och mark under några omständigheter.

Vår dragningskraft till naturen

Enligt Johan har vi människor en underliggande drift som drar oss till naturen, men alla förstår den inte riktigt. När man letar sig ut i skog och mark tänker många att ”det där är väl inte så svårt”. Men på en ganska kort tid har vi kommit långt ifrån våra mor- och farföräldrars sätt att förstå, hantera, bevara och skydda vår omgivning och våra tillhörigheter på ett naturligt sätt. Nyfikenheten till naturen har dock ökat, anser han. Framför allt under det senaste året då isoleringen och ensamheten har blivit stor för många.

– Vi söker oss ut i skog och mark för att få en fristad och för att kunna andas. I och med det har också intresset och nyfikenheten ökat för att lära mer. Men det finns också de som känner en rädsla över att visa att man inte har den rätta kunskapen. Då ger man sig ut i naturen och provar själv och det är också då som onödiga misstag begås.

Handlingar och konsekvenser

Johan påpekar att det är väldigt viktigt att få med sig ett konsekvenstänkande när man rör sig i skog och mark. Att man inte agerar vårdslöst och oaktsamt eller äter och dricker något utan att vara helt säker på att det är ofarligt. Det för hans tankar in på allemansrätten. Han tycker att den har ett bra och fint namn, men samtidigt blir det missvisande då den tyvärr kan tolkas som att den bara handlar om rätt och rättighet. Men den beskriver väldigt mycket skyldigheter också, menar Johan. Det handlar om att mötas med naturen så att vi inte begår rovdrift på den, så att vi har möjlighet att återvända till den. Han reflekterar också över att vi kan vara lite naiva nu för tiden, i allmän mening. Vi kan bete oss slarvigt och obetänksamt på grund av att vi har allt så ordnat och serverat i vår normala vardag.

– När det gäller till exempel sophantering och källsortering kan vi det mesta, men det verkar obegripligt med tanke på hur mycket saker och spår vi lämnar efter oss i skog och mark genom skräp. Sen finns det de som verkligen begår stora fel eller utför skador på naturen. Då tar man naturen för given och därmed ökar också riskerna. Samhällets sök- och räddningsfunktioner får gå på högtryck på många platser för att människor ger sig ut, i till exempel fjällvärlden, med för dålig kunskap och utrustning.

Ödmjukhet och positivitet

Men Johan vill fokusera i mer positiv mening på hur man kommer ut i naturen på ett säkert sätt och hur vi ska göra för att det ska vara roligt. Det bästa man kan göra för att kunna njuta och ha kul i naturen är att samla kunskap och förståelse samt att luta sig mot experter med väl grundad erfarenhet och kännedom.

– Men expert får man aldrig kalla sig själv, säger Johan och skrattar lite. Man blir aldrig en expert fullt ut eftersom man heller aldrig blir fullärd. Jag tar hela tiden till mig nya intryck, förfinar och slipar på de kunskaper jag har. I grunden tror jag att ödmjukheten inför att göra saker och lära av dem är de viktigaste faktorerna. För om jag reflekterar över vad som blev rätt och vad som gick fel eller var farligt, då ger det en högre grad av eftertänksamhet i nästa steg jag tar. Och det är just det allt bygger på, att tycka att det är så himla kul, så att man vill göra det igen.

Tips från Johan för att ge sig ut i skog och mark…
…som nybörjare:

• Se över vad du redan har hemma när det gäller utflyktskläder och utrustning. Det behöver inte vara så avancerat i början.
• Bekanta dig med ditt stormkök. Testa att laga mat på en säker och närliggande plats utomhus, till exempel hemma i trädgården.
• Starta med en dagsutflykt i skogen, gärna i en nära och säker miljö där det finns spår eller stigar att följa. Bär gärna med utrustning för en övernattning för säkerhet. Det är även ett bra tillfälle att lära känna utrustningen genom att använda den och bära vikten.
• Prova att tälta någonstans nära ditt hem (där det är tillåtet) så du kan utvärdera om din utrustning som sovsäck, liggunderlag, förstärkningskläder och tält, håller måttet för en riktig övernattning i skogen.
• Gör inte dyra utrustningsinvesteringar som nybörjare. Man behöver inte ha allt som är tipptopp eller supermodernt. Det behovet kommer långt senare. Det går jättebra att hyra utrustning för att testa sig fram.
• Första övernattningen kan ske i tält i ett bekant skogsområde eller i vindskydd under bra väderutsikter.
• Ta gärna hjälp av erfarna personer, experter och utbildningar för att våga ta nästa steg i ditt friluftsliv.

…vid lite längre turer:

• Kunna första hjälpen.
• Kunna navigera med karta och kompass.
• Kunna hantera kniv på ett säkert sätt.
• Kunna göra upp eld med olika metoder, så som tändstickor, tändare och eldstål.
• Tänka på att batteriet på telefonen tar slut vid längre turer, så förlita dig inte på mobilens GPS.
• Det kan vara bra att stänga av telefonen och spara batteri för att använda den endast vid eventuella nödfall.

Publicerad den 18 juni 2021

Hej livet nr 2 2021

Tema: Livskraft

I numret med tema livskraft får du möta Tilda Schönbeck som gjort en fantastisk comeback efter den svåra olycka som förändrade livet. Vi besöker självhushållaren, funderar på det där med livslängd, pratar med Rolf om en livskraftig pension, lär oss mer om att möta naturen, och mycket mer!