Odla hemma

Odla hemma

Vårens strålar väcker det slumrande växtintresset till liv och i spåren av coronapandemin påtas det i jorden som aldrig förr. Sällan har intresset för odling och växter varit så starkt som nu när många stannar hemma och sysselsätter sig med att öva upp de gröna fingrarna. Men vad ska man tänka på och vad kan odlas hemma?

Text  Matilda Eklöf

Foto Malin Singelsö

Det ökande intresset för odling har nog inte undgått någon. Sociala medier och flöden fylls av bilder på plantor, blommor, grönsaker och jordiga redskap. Köerna till kolonilotterna växer och i näthandeln får man ibland sitta och lurpassa på natten för att få tag på fröer när de släpps till försäljning. Men vad ska man göra om man inte har tillgång till en trädgård eller kolonilott? Odla hemma ändå såklart! Det finns gott om möjligheter att odla grönsaker, blommor och kryddor hemma i lägenheten.

Roligt att odla hemma

Chili

Chilifrukter kommer i en massa olika former, färger och varianter. Dessutom är den lätt att odla inomhus. Fröna kan du antingen samla in från chilifrukter du har hemma (både torkade och färska går bra) eller köpa på påse. Vill du testa lite olika sorter så finns det chiliföreningar där medlemmarna säljer, byter och beställer fröer tillsammans. Möjligheterna är oändliga och här finns det utrymme att nörda ner sig ordentligt.

Gurka

Att odla gurka är enkelt och smaken är verkligen något extra. Du kan köpa färdiga plantor eller driva upp dem hemma från fröer. Många gurksorter kräver växthus men det finns såklart även sorter som går att odla i kruka. Läs på om de olika sorterna som finns och välj en som fungerar för dina hemförhållanden. Minigurkor passar bra i kruka och är dessutom perfekta att lägga in.

Tomat

Ingenting slår smaken av en färsk tomat. Att lyckas med tomater är enkelt och plantorna ger ofta mycket frukt. Köp färdiga plantor i den storlek du vill ha eller så frön hemma och driv upp dina egna plantor. Börja inomhus och sen när sommaren kommer och de växt till sig så kan du flytta ut plantorna i soligare läge på balkong eller i trädgården.

Örter

Basilika, dill, persilja, mynta, gräslök. Det finns nästan lika många kryddor som det finns maträtter och många av dem går fint att odla hemma i köket. Köp en färdig planta eller så dem från grunden och se sen hur din alldeles egen örtträdgård växer upp framför dina ögon. Får de bara näring, vatten och ljus så kommer de växa fort. Finns det något lyxigare än att kunna använda sina egna, färska kryddor i maten?

Följartips!

Sociala medier är en guldgruva för inspiration och kunskapsinhämtning för att odla. Här tipsar vi om några bloggar och konton som ger massor av härlig odlingsglädje!

Sara Bäckmo

Sara Bäckmo är en svensk journalist, bloggare och trädgårdsexpert. Hon driver sen flera år tillbaka gården Skillnaden i Växsjö där hon är självförsörjande på grönsaker. Hon har gett ut flera böcker och har en egen webbplats och ett framgångsrikt Youtube-konto där det går att ta del av hennes tips och tricks kring odling. År 2020 var hon också värd för Sommar i P1.
Instagramkonto: @skillnadens och @skillnadensblommor
Läs mer på: www.sarabackmo.se

Hanna Wendelbo

Hanna Wendelbo är designer och formgivare med ett stort blomsterintresse som hon ofta inkorporerar i sina illustrationer och sin formgivning. På hennes blogg går det att ta del av hennes arbete med att odla blommor både inomhus och utomhus. Där hittar du också konst, pyssel och inredningstips.
Instagramkonto: @hannawendelbo Läs mer på: www.hannawendelbo.com

Farbror Grön

Bloggen Farbror Grön drivs av Johannes och Therese Lundén som på sin blogg delar med sig av livet hemma i lägenheten i Västerås. Familjen odlar, lagar mat och tar tillvara på resterna i ett grönt kretsloppstänk. På bloggen finns tips kring stadsodling, spännande recept och information om växter och miljö.
Instagramkonto: @farbrorgron.se Läs mer på: www.farbrorgron.se

Cecilia Wingård

Vill du bemästra odling av luktärtor så följ luktärtsvärldens okrönta drottning! Hon har också skrivit böcker om både luktärtsodling och snittblomsodling.
Instagramkonto: @ceciliawingard1

Bubblare från Norrköping!

Hos Ulrika på @colorelles och Beata på @beatanison på Instagram, får du både inspiration kring odling, hus och hem, direkt från Norrköping.

Publicerad den 27 mars 2021

Liknande artiklar

Hej livet nr1 2021

Tema: Hopp

Hoppet bär oss genom utmaningar och svårigheter. I detta numret står vi inför påsken, en högtid som berättar att det finns hopp om att livet kommer åter även i de mörkaste stunder. Möt människor och livsberättelser där hoppet har en central roll.