Sommarfilm

Sommarfilm

Äntligen sommar och äntligen semester för många. Det blir vackra dagar fyllda med bad, sol och ljumna, ljusa kvällar. Men alla dagar kan ju inte vara soliga, det lär bli en del regniga dagar också. Därför har vi här listat lite filmtips för de dagar man vill hålla sig inomhus.

1. Call Me by Your Name (2017)

I 1980-talets Italien växer en vänskap fram mellan 17-årige Elio och Oliver, en äldre amerikansk collegestudent som arbetar med sin doktorsavhandling och som bjudits in av Elios far över sommaren. Med den varma, italienska sommaren som bakgrund blir deras relation allt starkare samtidigt som höstens dagar kommer allt närmare. Call Me by Your Name är en fri, okonstlad och underbart charmig film som är sådär smärtsamt ljuvlig som bara en första kärlek kan vara. En riktig pärla till film som fångar en från den allra första bildrutan ända till eftertexterna – som rullar fram under filmens kanske allra starkaste scen.

2. Beast of the Southern Wild (2012)

Flickan Hushpuppy växer upp i de fattigaste delarna av Louisiana i USA. Hon bor i ett skjul tillsammans med sin pappa. Hon lever ett fritt liv där hon fiskar ute i havet och leker i naturen. Samtidigt som hennes pappa ”Wink” blir sjuk drabbas området av en svår storm och hela området blir översvämmat. Snart inser Hushpuppy att hela hennes värld är på väg att förändras. Beast of the Southern Wild är en lågbudgetproduktion, regisserad av en debuterande regissör och med amatörskådespelare i båda huvudrollerna. När filmen kom 2012 slog den igenom med buller och brak och vann många priser, bland annat Caméra d’Or och FIPRESCI-priset på Filmfestivalen i Cannes. Den blev också nominerad till fyra Oscars. 

3. Moonrise Kingdom (2012)

Under ett scoutläger under sommarlovet 1965 förälskar sig Sam Shakusky och Suzy Bishop. De har träffats ett år tidigare och ingått en hemlig pakt: Den här sommaren ska de rymma och bosätta sig i vildmarken. Wes Andersons färgsprakande och levande film från 2012 är en modern klassiker. Tillsammans med Roman Coppola har de tagit fram ett manus och en film som fångar tittaren från första stund.

4. Do the Right Thing (1989)

Under den varmaste dagen på året i kvarteret i Brooklyn, New York kokar både asfalten, hatet och fördomarna i hettan. Det är bara en tidsfråga innan något kommer att explodera. Spike Lees klassiska film från 1989 är en kavalkad av färger och karaktärer, tonsatt till Fight The Power av Public Enemy. Filmen är ett modigt porträtt av kärlek, frustration och ilska som får tittaren att flyttas från soffan direkt bland de röda tegelhusen i ett hett New York. 1999 bedömdes filmen vara ”kulturellt, historiskt och estetiskt betydelsefull” av USA:s kongressbibliotek och valdes därför ut att förvaras i National Film Registry, ett register som väljer ut tio amerikanska filmer per år som har haft stor kulturell betydelse och anses vara värda och bevara för framtiden. 

5. Vi på Saltkråkan (1964)

Tjorven bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med sin hund Båtsman och sin familj. På sommaren lämnar familjen Melkersson sitt boende i Stockholm och hyr Snickargården på Saltkråkan. Tjorven och hennes familj lär känna den jämnårige pojken Pelle, hans storebröder Niklas och Johan, deras pappa, änklingen Melker och hans dotter Malin som tar hand om sin far och bröder. Astrid Lindgrens klassiska tv-serie i regi av Olle Hellbom från 1964 behöver kanske egentligen ingen närmare presentation. Tjorven, Båtsman, Pelle, Malin och Melker gick direkt in genom tv-rutan och in i den svenska folksjälen. Under 2021 annonserades det att det skulle spelas in en nyinspelning av serien. Originalversionen av Vi på Saltkråkan finns att se gratis på Öppet Arkiv. /Matilda Eklöf

Publicerad den 2 juli 2021