Dan före dan, före dan…

Dan före dan, före dan…

Det är ju snart den tiden, vare sig man ser det som en höjdpunkt eller inte. Juletid. Med juletid kommer som bekant en del traditioner, varav en är julkalendern i sina olika former.

Text Malin Singelsö Foto IStock/Elena Nikishina

Julkalender i mer modern form skapades i Tyskland under 1800-talet. Redan innan den såg dagens ljus hade man haft liknande seder, som att göra ett kritstreck på dörrposten för varje dag i adventstid. Mycket fokus låg då som nu på barnens förväntan inför julafton, eller juldagen beroende på tradition och land.
Under tidigt 1900-tal skapades de första tryckta och mer ”massproducerade” adventskalendrarna. Det sägs att tysken Gerhard Lang är julkalenderns uppfinnare, efter att han inspirerats av sin mor. Hon gav en jullåda till honom som barn, med 24 kakor insydda i locket. Den lille Gerhard fick mumsa i sig en kaka om dagen inför jul. En variant av julkalender som på många sätt liknar dagens mer än de papperskalendrar som under lång tid var populära i Sverige.
Den första tryckta svenska julkalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickscouters förbund. Uppdraget att illustrera den erbjöds först Elsa Beskow men på grund av arbetsbelastning tackade hon nej. Uppgiften axlades då av Aina Stenberg-MasOlle. Aina tecknade sedan en ny kalender åt scouterna varje år fram till 1964. Sedan 1973 ges dessa kalendrar ut i nytryck, en kalender per år.
Sedan dess har den mer kommersiella kalendern boomat. Kan man kanske säga att det började med chokladkalendrarna? Idag finns en kalender för alla smaker. Lakrits, te, kaffe och lyxiga bakverk. Detta är dock mer vuxna kalendrar, men barnen är inte bortglömda! Många föräldrar lägger ner det oerhörda arbetet att skapa en kalender av 24 presenter som tillsammans utgör en kalender.
Olika föreningar och företag har också hakat på trenden. Det kan handla om att i 24 luckor berätta om sin verksamhet men också att ha 24 erbjudanden under december. Eller som de mer extrema varianterna med specialeditioner på julboxar med en produkt i varje lucka fram till jul. Ibland till lite extra bra pris, men det finns också exempel där kunderna har rasat över pris i förhållande till innehåll och det blivit rena kalenderbråk i media.
På senare år har en motrörelse skapats där kalendern kanske snarare handlar om att göra bra saker för sig själv och andra under varje lucka. Ett hett tips för den vuxna läsaren är att göra sina närmaste glada med en enklare kalender som fokuserar just på advent. Att varje söndag i advent få te eller kaffe, lagom för en kopp eller två, till en stunds avkoppling. Varför inte tillsammans med en god bok, som man kan hitta till bra priser på varje second hand eller loppis värd namnet.

Publicerad den 27 oktober 2023

Hej livet nr 3 2023

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du bland annat möta Hella Hellström, lära dig mer om palliativ vård, besöka Arbis, läsa om författarskap, AI och Blacka musik.