Hunden: människans bästa vän

Hunden: människans bästa vän

Hunden sägs vara människans bästa vän. Den är ett av våra äldsta husdjur och finns med i alltifrån urtida grottmålningar till dagsfärska hollywoodfilmer. Men hur blev hunden människans bästa vän och varför älskar vi den så mycket?

Text Matilda Eklöf

Foto Malin Singelsö

Fler än 725 000 hushåll i Sverige idag har hund. Näst efter katten är hunden vårt vanligaste sällskapsdjur med omkring en miljon glatt svansviftande vänner registrerade i landet. Intresset för hundar är stort, något som inte minst har visat sig under de senaste åren när intresset för att skaffa hund har exploderat. Under 2020 ökade Svenska Kennelklubbens register med elva procent, den största ökningen sedan 1971.

Det är tydligt att människan älskar hundar. Undersökningar visar dessutom att just hunden har en särställning bland våra husdjur. De flesta hundar bor inomhus och får vandra omkring fritt i hemmet, får bra mat och dagliga promenader. Hunden har blivit en del av familjen. Men vägen från flockliv till familjeliv har varit lång och brokig.

Vargen blir till hund

Tamhunden tillhör rovdjursfamiljen Canidae. I samma familj ingår också varg, räv, hyena och schakal. Forskarna har genom genetisk forskning kommit fram till att hunden förmodligen utvecklades för många tusen år sedan från en numera utdöd vargras. Från denna vargras härstammar också den moderna vargen som är hundens närmsta släkting.

Exakt hur utvecklingen gått till är osäkert men 2013 publicerade forskare i Uppsala en stor genetisk analys där hundars och vargars gener jämfördes. Analysen visade att den så kallade amylasgenen, som är ansvarig för kroppens nedbrytning av stärkelse, fanns i sju gånger fler kopior hos tamhunden än hos deras gråfotade släktingar. Stärkelse finns i bland annat ris, bröd och potatis, mat som är vanligt förkommande hos människan.

Genen kan vara förklaringen till varför vissa vargar började leva i närheten av mänskliga byar för cirka 10 000 år sedan. Detta var ungefär samtidigt som människan gick från jägar- och samlarkulturen till att istället bli bofasta jordbrukare. Vargar som kunde äta människans stärkelserika mat behövde inte längre jaga i lika stor utsträckning. De kunde istället leva i utkanten av hus och byar, och leva på matrester. Med tiden blev en del vänner med människorna och hunden kunde domesticeras.

En trofast vän

Människan hade försökt tämja vargar långt innan dess men det var inte förrän för cirka 10 000 år sedan som vargen och hunden blev två skilda djur. Sedan dess har hunden varit en trogen vän och använts av människan i massvis med olika syften. Från att i början främst ha använts till brukshundar för jakt, vallning och skydd är hunden idag kanske främst förekommande som sällskapsdjur.

Hundar är inte bara trevliga, forskning visar också att de kan bidra till ett gott liv. Husdjur har länge kopplats samman med goda hälsoeffekter. Att ha hund kan leda till en bättre livsstil där vi rör oss mer, vilket i sin tur minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Annan forskning visar också att husdjur, speciellt katter och hundar, kan minska stress, ångest och depression samt minska ensamhet. Kanske är det just dessa egenskaper som har gjort hunden till människans bästa vän?

Publicerad den 5 november 2021

Hej livet nr 4 2021

Tema: Kärlek

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och de livsfrågor som många bär på. Det här numret har tema ”Kärlek” och innehåller bl a ett möte med eldsjälen Eva Lundgren Stenbom, en artikel om den sista vilan, ett besök på Cnema för att prata om kärleken till film, historian kring julhögtiden och mycket mer.