Vetekornets lag

Vetekornets lag

I alla tider har vi människor velat hitta visdomsord som hjälper oss i livet. Vi har pratat med prästen Anna Toivonen och tittat lite närmre på Vetekornets lag, för att ta reda på vad den innebär.

Text Annelie Tollerå
Foto Pixabay bildbank

Bevingade ord, meningsfulla citat och deviser, ordspråk, kloka talesätt och motton. De syftar alla till att hjälpa oss när vi står inför olika situationer i livet. Talesätten kan bli som goda vänner och till stor hjälp under perioder av våra liv, särskilt under svåra eller omvälvande tider. Kanske tatuerar vi in dem, låter dem tala till oss från en tavla i våra hem, eller så har vi en lapp i väskan för att hålla orden nära och minnas vad de har att säga oss.

Anna Toivonen är präst i Svenska kyrkan i Norrköping. Som präst är hon van att möta människor i omvälvande och ibland tuffa situationer. Hon tycker att det är bra om vi kan hitta något att luta oss mot när vår omvärld gungar.

– När det händer saker i livet är det bra om vi har något att falla på, som kan ta emot. Det blir en hjälp att luta oss mot sådant som människor vetat och myntat innan oss. När vi är i en ny, svår situation där vi inte vet i vilken riktning vi ska gå, kan vi ta tidigare människors erfarenheter som guide.

Djup innebörd

Anna har en personlig favorit, den så kallade Vetekornets lag. Hon berättar att dess ord har betytt mycket för henne själv genom åren och att hon alltid återkommer till den.

– Vetekornets lag är ett citat som finns i Bibeln och som uttalades av Jesus när han förstod att han var på väg mot döden. Orden är menade till lärjungarna för att ge hopp mitt i allt det svåra. Det är en livsvisdom som går att applicera på mycket, där Jesus tar vetekornet som exempel. Vetekornet blir en metafor för livets eget grundmönster, att när något dör kommer något nytt fram.

Anna tycker att Vetekornets lag är så kraftfull eftersom den slår rakt in i kristendomens kärna och samtidigt berättar om en djup och viktig mänsklig erfarenhet.

– När Jesus talar om vetekornets lag, talar han också om sig själv. Han gav sig själv för att andra skulle få liv. I vår situation idag kan det innebära att jag behöver avstå från något för det gemensamma godas skull, för livets skull. Ja, ytterst handlar det om kärlek.

Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd.

Joh 12:24

Måste våga släppa

– Det kan vara en svår insikt för oss människor vad Vetekornets lag har att berätta. Vi vill så gärna klamra oss fast vid saker så länge vi kan, även när de egentligen inte fungerar eller är fruktbara längre. Det kan handla om dåliga relationer eller ett jobb som inte längre ger oss något. Vi behöver våga släppa taget och lita på att något nytt kommer istället.

– Ibland har vi inget val, konstaterar Anna. Vi kan förlora jobbet eller förlora den vi älskar. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Det är något djupt mänskligt att inse hur sårbara vi är och att vi måste lära oss leva med det.

Anna menar att kan vara en stor lättnad att våga släppa. Vi har ofta en känsla av att allt hänger på oss och vi försöker gärna kontrollera vår tillvaro.

– Vi människor tror gärna att vi måste prestera allt, men vi kan inte prestera liv. Vi måste våga lita på att livet självt kommer till oss utifrån. Vi bär ofta alldeles för mycket på våra axlar. Det är en befrielse att inse att allt inte hänger på mig.

Corona påverkar

Anna vittnar om att coronapandemin har inneburit att tillvaron kommit i gungning för väldigt många människor samtidigt. Det är en typisk tid i mänsklighetens historia, där många har drivits till att ta större beslut. En på många sätt omvälvande tid.

– Jag har till exempel mött människor som har beslutat att ta pension tidigare, satsat på kärleken fullt ut eller beslutat att flytta till landet på heltid. Coronapandemin har också inneburit att vi människor har tvingats att stå inför döden på ett annat sätt och det är vi inte helt vana vid. I sorgen prioriterar vi på nytt vad som är viktigt. Det kristna hoppet är att döden är en födelse till ett annat liv, något nytt, säger Anna. En bild av att livet fortsätter, trots allt.

Publicerad den 18 juni 2021

Hej livet nr 2 2021

Tema: Livskraft

I numret med tema livskraft får du möta Tilda Schönbeck som gjort en fantastisk comeback efter den svåra olycka som förändrade livet. Vi besöker självhushållaren, funderar på det där med livslängd, pratar med Rolf om en livskraftig pension, lär oss mer om att möta naturen, och mycket mer!