Med grundmurad optimism

Med grundmurad optimism

Talmannen Andreas Norlén är optimist och tänker alltid att det går att hitta vägar framåt även i svåra situationer. Han har en obeveklig tro på demokratin och att vi måste värna om den varje dag. På fritiden hämtar han kraft i familjen och bygger dinosaurieutställning med sonen Henry, som är sex år.

Text Annelie Tollerå
Foto Niclas Fasth

Den snart avslutade mandatperioden har inte varit som någon annan. Regeringsbildningen visade sig bli minst sagt långdragen och komplicerad. En pandemi drabbade hela världen och Ryssland startade krig mot Ukraina.

Hur har du upplevt rollen som talman under den här mandatperioden?

– Till att börja med – regeringsbildningen. Jag insåg att den skulle bli tuff, men jag hade ändå inte kunnat förutse hur komplicerad den skulle bli. Vi har haft fyra regeringsbildningar om man räknar med den extra twisten i november 2021. Men jag har aldrig ångrat att jag åtog mig uppdraget som talman och jag har hela tiden tyckt att det har funnits vägar framåt.

Politisk turbulens

Andreas tycker att det är viktigt att visa för svenska folket att demokratin fungerar även i svåra tider och vid allvarliga samhällskriser.

– Även om det har varit turbulens i politiken, så vill jag framhålla att det aldrig har varit en kris för själva demokratin. Det kan komma flera svåra samhällskriser och det är viktigt att vi är förberedda och vet att demokratin fungerar även då.

Har du känt dig frustrerad över den politiska turbulensen?

– Att det finns politiska motsättningar är en självklarhet i en demokrati. Det ingår i det demokratiska konceptet att människor har olika uppfattning i alla möjliga olika frågor. Jag är grundmurad optimist och kan nog säga att jag aldrig känt mig frustrerad, även om jag inte alltid var säker på att det skulle kunna bli en regeringsbildning som det såg ut i början av mandatperioden. Ett tag trodde jag att vi skulle behöva gå till extraval, men jag är glad att vi undvek det i den situationen.

Hur ska vi undvika att samma sak händer igen efter det kommande valet?

– Jag tror inte att vi kommer att se en lika lång regeringsbildning den här gången. Både media och väljare kommer att kräva tydligare besked av partierna. Partierna kommer att vara mer förberedda på en kommande regeringsbildning än efter det senaste valet.

Stark svensk demokrati

En av Andreas stora hjärtefrågor är demokratin. Han och de vice talmännen har varit på turné över hela Sverige för att berätta om demokratins historia och vikten av den, inom ramen för riksdagens stora demokratijubileum, som pågått hela mandatperioden.

– Vi får inte glömma att vi har firat hundra år av demokrati i Sverige nu. Det är alltså strax över hundra år sedan vi fick en fullvärdig demokrati där även kvinnor fick rätt att rösta. Jag har sagt, och det står jag fast vid, att svensk demokrati står stark. Mätningar visar att bara 14 procent av världens befolkning lever i fullvärdiga demokratier. Andreas tycker att det är tankeväckande.

– Vi tillhör en privilegierad del av mänskligheten, men vi behöver också aktivt ta vara på demokratin. Det är en fantastisk sak att vi får ha åsikter i vårt samhälle och att vi får ge uttryck för dem. Demokratin är värd att värna om varje dag, tycker jag.

Hot och utmaningar

Andreas är optimist, men ser också att det finns hot och utmaningar i samhället.

– Ett hot är förstås att vi har människor som bekämpar demokratin och ibland med våld. Det var ledsamt och upprörande att se hur antidemokratiska krafter verkade i Navestad när det blev upplopp. Vi har sett på olika håll i världen hur demokratin försvagas och trycks tillbaka. Hur auktoritära krafter kliver fram.

Vad vill du säga till människor som har förlorat hoppet?

– Man ska aldrig förlora hoppet! Vad som kännetecknar människan genom historien är att vi aldrig har förlorat hoppet om en bättre framtid. Vi hittar alltid vägar framåt, även när vi står inför svåra problem. Människan bevisar det gång på gång.

 

Stort valdeltagande

Andreas vill uppmana människor att gå och rösta och att på så sätt värna om demokratin.

– Som den optimist jag är tror jag alltid att finns en lösning och en väg framåt. Jag vill säga till människor att ta vara på demokratin. Ta chansen att gå och rösta! Det är en fantastisk
sak att vi får gå och rösta. Vi har sett exempel på att en enda röst kan göra skillnad.

– Vi får inte glömma att de allra flesta människor i Sverige står upp för demokratin och tror på den, påpekar Andreas. Internationellt sett har vi ett väldigt högt valdeltagande i Sverige. Ja – det finns extremister som bekämpar vår demokrati – men även om de märks och hörs så är de i klar minoritet.

Äkta östgöte

Andreas är född i Ödeshög och har hunnit prova på att bo på flera ställen i länet. Men nu är det i Norrköping han har landat i tillsammans med familjen.

Hur kommer det sig att ni valde Norrköping?

– Det var för att underlätta i vardagen för oss. Min fru Helena pendlade mellan Motala, där vi bodde, och sitt jobb på Transportstyrelsen i Norrköping. Vi tyckte att det var min tur att röra på mig och att hon skulle få slippa pendlingen den här gången. Vi tyckte också att Norrköping lockade som en fin och trevlig stad på väg framåt.

Hur är det att pendla nu då? Går vardagen ihop?

– Jag betar av mail under pendlingstiden och ringer telefonsamtal. Men det blir en del övernattningar i Stockholm, även om jag försöker komma hem så ofta som möjligt. Jag vill vara en närvarande pappa åt Henry, som är sex år. Nu är han så stor att han saknar mig när jag inte är där. Det var lite skillnad när jag blev vald till talman, då han bara var två år. Då hade han nog kanske inte samma tidsuppfattning.

Vacker stadskärna

Vad är bäst med Norrköping?

– Det finns så mycket, men jag tycker stadskärnan är fantastisk med sitt industrilandskap. Det är en vacker stad. Hela miljön runt Motala ström med vattenfallen och också pärlan Knäppingsborg är härlig. Det är fint att det finns så många vackra naturområden nära staden att åka ut till. I vilken riktning man än åker kan man hitta naturreservat, strövområden och promenadstigar. Jag tillbringar gärna tid i naturen när det finns möjlighet.

Det har varit upplopp i Norrköping. Är du oroad för framtiden?

– Vi har all anledning att vara oroade över den rådande utvecklingen. Det gäller inte bara Norrköping vill jag tillägga. Jag och familjen kom åkande på E22:an när vi såg svarta rökpelare stiga upp från Navestad. Vi såg massor av bilar som kom körande därifrån och vi såg polisbilar åka åt andra hållet med kurs Navestad. Det är klart att jag blev bestört och orolig över var utvecklingen är på väg. Jag är optimist, men givetvis måste olika problem åtgärdas för att utvecklingen ska kunna vändas.

Var hämtar du din kraft?

– Definitivt från min familj. Att få komma hem till dem efter en intensiv dag betyder mycket. Det är fint att få landa i familjegemenskapen. Det ger väldigt mycket trygghet och energi. Det är fantastiskt att få se Henry växa upp och utvecklas. Att se en person framträda med sin egen unika personlighet och egenskaper.

Dinosaurier på bakgården

Vad gör du på din lediga tid?

– I familjen ägnar vi en stor del av tiden åt vårt hus och vår trädgård. Helena har börjat intressera sig för tomatodling och jag har också blivit biten av hennes intresse. Det är fascinerande hur många olika tomatsorter det finns. I år har vi drivit upp, jag tror att det är 59 olika sorter, inför årets odlingssäsong. Så det blir spännande att se vad vi får för resultat när det är dags för skörd!

Andreas och Henry har byggt upp en dinosaurieutställning på baksidan av huset med hjälp av pinnar och kvistar.

– Henry och jag har pratat mycket om dinosaurier under det senaste året, berättar Andreas. Det är hans främsta intresse nu. Han har lärt sig massor av dinosauriearter och kan placera in dem under rätt historisk period.

– Jag får erkänna att jag hade glömt mycket av hela jordens tidiga historia från skolan. Man får mycket kunskap på köpet när man umgås med Henry. Jag frågade faktiskt på ett möte igår, när vi snuddade vid rymdfrågor, om det var någon som visste hur gammal jorden är. Det kunde ingen svara på. Men det kunde jag, för det har jag och Henry pratat om. 4,6 miljarder år gammal är den!

Grundläggande tro

I grund och botten har Andreas en tro på Gud och bönen finns med som ett ankare i tillvaron.

– Jag är öppen med att jag har en grundläggande tro och det har jag berättat i tidigare intervjuer. Men för mig känns det som en ganska privat sak, som jag kanske gärna håller lite mer för mig själv.

Publicerad den 17 juni 2022