Ge med hjärta och hjärna
Ge med hjärta och hjärna
När du skänker pengar till en organisation är det viktigt att du vet att de är seriösa och att pengarna går dit de ska. Om du är osäker så ska du inte skänka pengar till den. Men hur vet man vilka organisationer som är seriösa och vad ska man tänka på?
Text: Matilda Eklöf
Foto: IKON/Gustaf Hellsing
Ge med hjärtat…
Att skänka pengar till välgörande ändamål är något som många av oss gör. Under 2018 skänkte företag, organisationer och privatpersoner i Sverige cirka 8,8 miljarder kronor till ideella organisationer. Under 2020 hade siffran ökat till runt 9,2 miljarder kronor, enligt statistik från Giva Sverige.
Viljan att ge är stor och det syns också i den mängd reklam vi nås av varje dag. På TV, radio och i mobilen varvas klipp från olika organisationer, föreningar och goda ändamål som vill ha just dig som medlem eller givare. Men hur vet man vilka av alla dessa man ska välja?
Att välja kan vara en djungel men oavsett om det gäller frågor om barn, humanitärt bistånd, miljö, utbildning eller kultur så är huvudsaken att ändamålet du väljer känns bra för dig och följer dina värderingar. Du ska välja med hjärtat och stötta det som känns viktigt för dig.
…men glöm inte hjärnan
När du har hittat ett ändamål som ligger dig varmt om hjärtat så är det dags att koppla på den logiska hjärnan. Det finns många saker som du kan fundera på:
Vill du ge till en större eller mindre organisation?
- Ska det vara globalt eller lokalt?
- Vill du ge din gåva i tid som volontär eller vill du skänka pengar?
- Vill du vara med och påverka organisationen inifrån eller vara en anonym givare?
- Vill du ge pengar varje månad eller göra en engångsdonation?
När du har kikat på detta och kommit fram till vad du vill göra så kan du börja fundera på vilka organisationer som uppfyller dina önskemål. Det är viktigt att du som givare känner dig trygg med och litar på den organisation som du vill bidra till. Du ska kunna vara säker på att alla insamlade medel går dit de ska. Om du är osäker på en organisation så ska du aldrig skänka pengar eller gåvor till den. Men hur vet man vilka organisationer som är seriösa?
90-konto
En enkel sak som du som givare kan göra för att vara säker är att kolla om organisationen har ett 90-konto. Ett 90-konto är ett speciellt konto som ges till seriösa organisationer så att du som givare ska vara säker på att gåvan används på rätt sätt. Kontona ges ut och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.
Svensk Insamlingskontroll är en oberoende ideell förening som grundats av flera centralorganisationer på den svenska arbetsmarknaden, bland annat LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv. Föreningen ser till så att offentliga insamlingar sker under trygga förhållanden och att alla insamlade medel går dit de ska. De gör regelbundet kontroller av alla 90-konton och kan ta ifrån organisationer rätten att använda sitt konto om de bryter mot stiftelsens krav och regler. Ett 90-konto är alltså en bra kvalitetsstämpel för att det är en seriös organisation som du kan lita på.
Egna efterforskningar
Om de du vill skänka till inte har ett 90-konto, vilket kan vara fallet i mindre organisationer eller lokala föreningar, så kan du göra egna undersökningar för att ta reda på vem som står bakom insamlingen och var de insamlade pengarna går. Finns det en webbplats med uppdaterad information om vad de insamlade pengarna används till? Finns det en granskad årsredovisning? Är de öppna med vilka som sitter i styrelsen och går det att kontakta dem? Det är också en bra idé att själv kontakta någon i organisationen och prata med dem.
Om du känner dig osäker eller inte hittar den informationen du söker efter bör du inte skänka pengar till organisationen. Välj då istället en organisation med ett 90-konto så kan du känna dig trygg att alla insamlade medel går dit de ska.
Publicerad den 17 juni 2022