Kröningsmyntet

Kröningsmyntet

S:t Olai kyrka kallas ibland för Kröningskyrkan eftersom kung Gustaf IV Adolf och drottning Fredrika av Baden kröntes här år 1800. Femtusen kastmynt specialpräglades till kungaparets ära och slängdes ut till allmänheten. I kyrkans ägo finns idag ett av dessa mynt, ingjutet i en liten silverpokal.

Text och foto Annelie Tollerå

Kungen kallade till riksdag i Norrköping år 1800. Evenemanget var betydelsefullt för Norrköping och varade i hela tre månader. Till och med nya värdshus etablerades tack vare det stora antalet gäster som besökte staden.

Kungaparets kröning skulle ske samtidigt. Till detta stora tillfälle utsågs stadskyrkan S:t Olai som kröningskyrka, och fick byggas ut med läktare för att kunna inrymma alla som väntades närvara. Den högtidliga kröningen utvecklades dock till den mest misslyckade kröningen i svensk historia.

Praktfulla ekipage med kungliga troner, kröningshäst och riksregalier anlände från Stockholm i en stor karavan, skyddade av en trupp livdrabanter. Valda delar av Kungliga operan och Hovkapellet följde med. Det påstås att 1500 hästar ingick i transporterna och det blev mycket svårt för Norrköpings stad att föda alla hästar som anlänt, på grund av tidigare missväxtår.

Aprilväder

Det var den 3 april år 1800. Den ståtliga kröningsprocessionen blev ett stort fiasko på grund av ett plötsligt, ohyggligt april-oväder. Det beskrivs att en aln snö hade lagt sig över kungens vackra tronhimmel, som hölls upp av åtta officerare. Tyget i tronhimlen hotade att rämna och officerarna hade fullt sjå med att orka hålla upp den, då det dessutom blåste full storm. Alla som deltog i processionen blev leriga och drypande våta.

Missödena fortsatte. En sektion av processionen svängde upp på fel gata och fick vända, men välte på den smala gatan. Bakom kungen följde den blivande drottningen i en praktfull vagn, men den gravida drottningen var febersjuk och mådde illa.

Under kröningsceremonin, som förrättades av ärkebiskop Uno von Troil, skavde den tunga kronan upp kungens hjässa så att han blödde över pannan. Och den efterföljande middagen blev ett fiasko även den, då man använde en på tok för liten lokal och hettan som uppstod i lokalen höll på att kväva gästerna.

Glodde på mynten

Till kungaparets ära hade femtusen kastmynt specialpräglats. Dessa mynt skulle kastas ut till allmänheten och över kungaparet utanför kyrkporten, strax efter att de kommit ut efter kröningen. Folkmassan förväntades att plocka upp mynten som exklusiva souvenirer, men det sägs att Norrköpingsborna först inte förstod detta, utan stod trögfattade och glodde på mynten.

I S:t Olai kyrkas ägo finns idag ett av dessa kastmynt, ingjuten i botten av en liten silverbägare, stor som ett större snapsglas. Pokalen är förgylld invändigt och stämplad med B3, vilket står för år 1808.

Mynten hade värdet av ⅓ riksdaler. På ovansida avbildades den krönte kungen tillsammans med skriften “Gustaf IV Adolf S G och V K krönt 1800” (Gustav IV Adolf, Sveriges, Göters och Venders konung…) och på baksidan präglades kungens valspråk “Gud och Folket”.

Publicerad den 12 juni 2023

Hej livet nr 2 2023

Tema:

Det andra numret under 2023 av livsfrågemagasinet Hej livet innehåller ett möte med Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping, vi får följa med till Musikens hus, vi träffar sjukhusclownerna och mycket mer. God läsning!